Internationalisering

internationalisering-icoonbredabusiness.png Bouwen aan een aantrekkelijk internationaal vestigingsklimaat

Van internationale bedrijven die zich hier willen vestigen of zaken willen doen, het behouden en aantrekken van internationaal talent of hulp bij ondernemen over de grens: de grenzen zijn eindeloos in gastvrij Breda! Als stad hebben we internationale ambities en zorgen we voor een aantrekkelijk internationaal vestigingsklimaat. 

bredabusinesss-internationaal-ondernemen-internationalisering.jpg
Breda als internationale hotspot

De stad Breda heeft grote internationale ambities. Als internationale hotspot voor toegepaste technologie en creativiteit zorgen we voor een aantrekkelijk internationaal vestigingsklimaat. Waar het fijn studeren, werken én wonen is. Met onder meer een groene omgeving, een divers woningaanbod, een sfeervolle en historische binnenstad en culturele voorzieningen binden en behouden we internationale bedrijven en talent aan onze stad. We werken samen met ondernemers, onderwijsinstellingen en andere partners in Breda en over de grens. Heb je advies of hulp nodig op het gebied van bijvoorbeeld ondernemen over de grens of het aantrekken van internationaal talent? Start bij BredaBusiness!

Onze partners in internationaal ondernemen
hqdefault

Internationaal vestigingsklimaat

Dé ideale ligging tussen twee wereldhavens, vijf internationale vliegvelden binnen een uur bereikbaar en een uitstekende bereikbaarheid per weg en spoor. Innovatie, creativiteit, internationaal netwerken, samenwerken, studeren, passie voor cultuur, zorgen voor natuur en samen genieten van het goede leven… het zit in de genen van Breda.

20220823-bredabusiness-hazeldonk-spotcompanion_0451.jpg

Strategische ligging: internationaal knooppunt

Breda heeft een strategische ligging in de Zuidwestelijke Delta, tussen de mainports Rotterdam en Antwerpen en het achterland van Noordwest Europa. Dat geeft de stad een sterke uitgangspositie als vestigingsplaats voor internationale bedrijvigheid op de Europese afzetmarkt, in het bijzonder de Benelux. De bereikbaarheid komt ook door de gunstige ligging aan een knooppunt van snelwegen, A16 (noordzuid) en A58 (oostwest). En natuurlijk het HSL-station voor de internationale treinverbinding Amsterdam-Brussel-Parijs. Binnen een uur reis je van Breda naar Schiphol Airport of Brussel. Kortom: een stad met een uitstekende liggen en bereikbaarheid!

bredabusiness-rithmeesterpark-spotcompanion_0423.jpg

Internationale bedrijven in Breda

Voor internationale bedrijven zijn fiscale voordelen van het Nederlandse belastingklimaat interessant ten opzichte van buurland België. Dat geldt ook voor de kenniswerkersregeling voor expats. Veel bedrijven kiezen voor een regionaal hoofdkantoor in Nederland voor hun Europese en/of Benelux-activiteiten. Dit leverde een nieuw woord op in Breda en West-Brabant: "Beneluxering" verleidt bedrijven succesvol naar de regio. Ze kiezen voor Breda om de gunstige ligging, aantrekkelijk woon- en leefklimaat en het aantrekkelijke fiscale klimaat in Nederland. 

Hulp bij internationaal ondernemen (international trade)

De stap naar het buitenland lijkt soms groot, maar één ding is zeker: in het buitenland liggen veel kansen en mogelijkheden om zaken te doen! Wij hebben een groot netwerk met regionale, nationale en internationale partners. Een aantal Nederlandse en Brabantse organisaties begeleidt ondernemers met internationale ambitie met informatie over de exportmarkt. Ook helpen zij bij contacten met zakenpartners en benutten van (financiële) ondersteuning. Wij brengen je er graag mee in contact!

BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij): biedt ondernemers die Nederland ontgroeien hands on hulp bij hun grensverleggende plannen. Ze leggen waardevolle contacten en leveren doelgerichte informatie over markten en financieringen. Ben je actief in een van de topsectoren High Tech Systems & Materials, Life Sciences of Agrofood? BOM International Trade helpt je om kansen op internationale markten optimaal te benutten!

Het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland): biedt persoonlijk advies in de vorm van business development coaches. Ze denken met je mee over je internationale ondernemingsplannen. Wil je jouw product in het buitenland op de markt brengen? Mis je net dat extra beetje hulp? Dan is er de SIB-regeling (Starters International Business). Wil je in een land snel de juiste contacten vinden? Ga dan zeker mee op handelsmissie! Bij uitgaande handelsmissies bezoek je met een groep bedrijven zelf het buitenland onder leiding van een missieleider. Daarnaast word je geacht om met respect voor mens, dier, milieu en maatschappij te ondernemen, óók internationaal. Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (iMVO) heet dat. Maar hoe zorg je ervoor dat er in jouw productieketen geen corruptie, uitbuiting of milieuschade voorkomt? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft de richtlijnen en hulpmiddelen voor iMVO op een rij gezet. Het belangrijkste is dat je bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Nog beter is het wanneer je bijdraagt aan verbetering van de situatie. Door hiermee aan de slag te gaan loop je minder risico, draag je bij aan een betere wereld en heb je kansen om je te onderscheiden bij klanten.

maxresdefault

Internationaal ondernemen in Breda

Breda telt enorm veel internationale bedrijven of lokale bedrijven die ondernemen over de grens. Een aantal van deze bedrijven zijn geportretteerd in de serie Breda Beyond Borders.

01_fc_beeldmerkbredainternationals_def_v2_72dpi.png

Internationaal talent aantrekken en behouden

Onze Bredase onderwijsinstellingen zijn belangrijk voor het internationale vestigingsklimaat, denk daarbij bijvoorbeeld aan deHBO-instellingen Breda University of Applied Sciences en Avans. In het studiejaar 2018-2019 telde Breda 1.400 buitenlandse studenten, die in Nederland een volledige opleiding volgen (verblijfsduur minimaal 1 jaar). Sinds 2011 hebben we een internationale school: International School Breda, voor basis- en voortgezet onderwijs.

Het is belangrijk dat internationale bedrijven, werknemers en studenten zich hier goed thuis voelen. Daarom is er een community voor internationals die hier wonen en werken: Breda Internationals. We hebben een LivingIn-programma ontwikkeld voor de internationals met projecten en activiteiten. Breda Internationals is een initiatief van Gemeente Breda, Avans, BUas, International School Breda en Holland Expat Center South.

brochure-bredabusiness-internationaal.png

Meer info? Download de brochure

Breda is an international hotspot located in the heart of Europe. It is a bustling meeting place where creatives, entrepreneurs and innovators have room to pioneer. About 250 international companies have already chosen the Netherlands for a regional headquarters for their European and/or Benelux activities. The reasons for choosing Breda includes: the favourable location, availability of talent, attractive residential and living climate, and attractive fiscal climate of the Netherlands.

Internationaal ondernemen?

Wil jij internationaal ondernemen? Maar kun je wel wat hulp of advies gebruiken? Neem dan contact op!

Contact opnemen
Ik sta voor je klaar!