Energietransitie

Waar krijg jij energie van?

De energietransitie is de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas, naar duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Dat heeft niet alleen impact op inwoners, maar ook op jou als ondernemer. Ontwikkelingen, regelgeving en hulp bij energievraagstukken vind je hier. 

20220901-bredabusiness-hoogeindminervum-spotcompanion_0117.jpg
Energietransitie: wat betekent dit voor jou?

De komende jaren krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken: energietransitie. Dit is de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas, naar duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Gemeente Breda heeft de ambitie om in 2044 volledig energieneutraal te zijn. Dat heeft niet alleen impact op inwoners, maar ook zeker op jou als ondernemer. Zoals bij iedere grote verandering gaat de energietransitie gepaard met uitdagingen. Door de overstap naar elektriciteit uit bronnen die onvoorspelbaarder zijn (zoals zon en wind), krijgen we te maken met congestie waardoor het elektriciteitsnetwerk onder druk komt te staan. Er ontstaat letterlijk een file op het net. Zowel op het hoogspanningsnet (beheerd door Tennet) als op het midden- en laagspanningsnet (beheerd door Enexis) is er sprake van congestie. Dit betekent dat het steeds lastiger wordt om nieuwe klanten aan te sluiten of dat bestaande klanten niet meer capaciteit kunnen krijgen om hun bedrijf uit te breiden. Naast de aanpassing naar andere energiebronnen, is het daarom ook belangrijk om gezamenlijk ons energieverbruik te verminderen. Zo verlagen we de druk op het elektriciteitsnet én kun je zelf bovendien kosten besparen.

5236_bredabusiness-energietransitie-zonnepanelen-steenakker.jpg

Wat doet Gemeente Breda

Voor de gemeente Breda zijn leveringszekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid de uitgangspunten. Er lopen continu gesprekken met alle betrokken partijen. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in verschillende lokale en regionale onderzoeken om te kijken wat er wel mogelijk is binnen de grenzen. Voor ondernemers worden er vanuit de gemeente subsidies aangeboden voor energiebesparende maatregelen en voor het vergroenen van bedrijven(terreinen) zodat panden beter op temperatuur blijven zonder verwarming en airco. Onderaan deze pagina lees je meer over de mogelijkheden voor hulp bij energiekosten.

3744_energietransitie-emer-hintelaken-bredabusiness.jpg

Pandeigenaar, verhuurder of huurder

Als ondernemer speel je een belangrijke rol in de energietransitie en het verduurzamen van onze gemeente. Het is goed om de verschillende te weten in de zaken die je moet doen en dingen die je kunt doen. Dit kan per ondernemer overigens ook weer verschillen: ben je bijvoorbeeld eigenaar van het bedrijfspand, ben je een verhuurder of huur je een kantoorruimte? En wie is dan verantwoordelijk voor bepaalde investeringen? 

8490_laadpaal-energietransitie-bredabusiness.jpg

Over het algemeen geldt dat er van huurders verwacht wordt dat zij kleine investeringen zelf doen. Denk daarbij aan het vervangen van gloeilampen door ledverlichting of het goed afstellen van het klimaatsysteem. Grotere investeringen zoals glasvervanging, zonnepanelen en isolatie brengen een dilemma met zich mee. Het onroerend goed wordt aangepakt, dus zijn de kosten in eerste instantie voor de verhuurder. De lagere energierekening is vooral gunstig voor de huurder. 

Wout Zellenrath, Projectleider Energietransitie bij Gemeente Breda: "Kantoren met een oppervlakte van meer dan 100 m2 moeten tegenwoordig minimaal beschikken over energielabel C. Uit onderzoek blijkt dat panden met een slecht energielabel afgelopen jaar 20% minder waard zijn geworden. Zowel voor een huurder (lagere energiekosten) als pandeigenaren zelf is het dus interessant om met energiebesparing aan de slag te gaan. Ga hier samen het gesprek over aan. Geef als huurder aan welke investeringen wenselijk zouden zijn, maar denk ook mee in een goede financiële afwikkeling voor beide partijen. Ben je bijvoorbeeld bereid om een hogere huurprijs te betalen, nadat de verbeteringen zijn uitgevoerd en jij een lagere energierekening hebt? In onderling overleg is er veel mogelijk en kan er creatief wordt nagedacht over oplossingen."

Waar moet je als bedrijf aan voldoen?

  • Heb je een kantoor met een oppervlakte van meer dan 100m2, dan moet je waarschijnlijk minimaal beschikken over een Energielabel C
  • Heb je een utiliteitsgebouw dan moet je bij verhuur of verkoop beschikken over een energielabel. Is het pand publiek toegankelijk (zoals bijvoorbeeld een bank) dan moet het energielabel bovendien zichtbaar worden opgehangen bij de ingang.
  • Gebruik je per jaar 50.000 kwh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas dan heb je waarschijnlijk een energiebesparingsplicht. Kort gezegd betekent dit dat je verplicht bent om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te (laten) voeren. 
1694_energietransitie-krinkels-rithmeesterpark-bredabusiness.jpg

Wat kun je als bedrijf doen?

Los van de verplichtingen kan het natuurlijk sowieso interessant zijn om aan de slag te gaan met verduurzamen. Dit kan financieel voordeel opleveren, maar bijvoorbeeld ook je concurrentiepositie verbeteren dankzij een duurzamer imago. Denk hierbij aan:

  • Energieverbruik verlagen door betere isolatie of de aanschaf van ledverlichting.
  • Energieverbruik verduurzamen door de aanleg van zonnepanelen.
  • Maar ook het letterlijk vergroenen van het pand kan effect hebben op het energieverbruik. Planten helpen de warmte binnenhouden in de winter en geven juist koelte af in de zomer. Ook hier is subsidie voor beschikbaar.

Hulp of advies bij verduurzaming

Waar kun je als ondernemer nu het beste beginnen om de overgang naar duurzame energie zo soepel mogelijk te laten verlopen? Start bij BredaBusiness. Samen bouwen we aan een vitale stad met een aantrekkelijk ondernemersklimaat. Onze adviseurs helpen je graag bij vraagstukken rondom energietransitie. Financiële hulp nodig? Vanuit het Energiepakket zijn er verschillende subsidies en tegemoetkomingen voor ondernemers beschikbaar.

5428_ledverlichting-energietransitie-bredabusiness.jpg

Subsidie Energiebesparende Maatregelen

Wil je als ondernemer energie (en kosten) besparen? De subsidie energiebesparende maatregelen voor ondernemers en instellingen is verlengd t/m 31 maart 2024. Hiermee kunnen eigenaren van bedrijven, (culturele) instellingen, verenigingen en organisaties met een pand in de gemeente Breda subsidie (max. € 1.000) terugvragen voor de kosten voor energiebesparende maatregelen. Dit kan ook met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Dus maatregelen die sinds het nieuwe jaar al genomen zijn, kunnen nog worden ingediend. Bekijk hier de volledige lijst van energiebesparende maatregelen waarvoor de subsidie geldt.

Meer weten over de energietransitie?

Wij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt over ondernemen in Breda en bieden de hulp die jij nodig hebt.

Contact opnemen
Team BredaBusiness staat voor je klaar!