Duurzaam ondernemen

Als ondernemer kijk je naar de toekomst. Naar morgen, overmorgen en verder. Maar hoe maak je je bedrijf toekomstbestendig? Wij helpen je om duurzaam te ondernemen. Met een duurzame bedrijfsvoering kun je kosten besparen. Bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame energie. Je draagt hiermee ook bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar denk ook aan afvalscheiding, huisvesting en productie. Bovendien kan een duurzaam of groen imago bijdragen aan het succes van je bedrijf!

Breda Circulair en STEK

In Breda hebben we diverse partners op het gebied van circulaire economie: Breda Circulair en STEK.

Bij de Stichting Breda Circulair komt alles rondom circulariteit in Breda samen. Met een netwerk van zo’n 500 personen is hier altijd iemand die je verder helpt of verbindt aan een persoon of initiatief. Tip: check de handige flyer met tips & tricks.

Lees meer over Breda Circulair
Breda Circulair | BredaBusiness

STEK

Duurzame ondernemers zijn vaak pioniers. En hun idee past nét niet binnen bestaande regels of financieringsmodellen. Daarom heeft Breda een tijdelijke regelvrije zone met zo’n 25 ondernemers. Heb jij circulaire plannen? Ga dan zeker eens kijken op STEK aan de Veilingkade!

Meer over STEK
STEK Breda | BredaBusiness

SustainABLE

Je bent ondernemer in Breda en wil meebewegen richting de nieuwe, circulaire economie. Maar waar begin je? En welke maatregelen passen het beste bij jouw bedrijf? SustainABLE helpt jou daarbij. SustainABLE is een driejarige samenwerking tussen Avans Hogeschool, gemeente Breda, PWC, REDview BI en Stichting Breda Circulair. Inmiddels hebben 70 bedrijven deelgenomen.

Studenten Bedrijfskunde van Avans Hogeschool maken kosteloos een analyse van je bedrijf en bedenken oplossingen die daarbij passen. En mocht je daarna willen doorpakken? Dan heeft Avans stagiars en afstudeerders klaarstaan.  

 Vragen waarmee sustainABLE je kan helpen zijn bijvoorbeeld:  

 • Hoe bespaar ik kosten en verlaag ik mijn ecologische voetafdruk?  
 • Hoe duurzaam is mijn business model en waar kan ik verbeteren?  
 • Hoe ontwerp en implementeer ik innovatieve producten en diensten?  
 • Hoe behoud ik mijn medewerkers en blijf ik aantrekkelijk als werkgever?

 

Wat dit jou oplevert:  

 • een dashboard dat inzicht geeft in bedrijfsprestaties en die van branchegenoten  
 • verbeterstappen voor de korte en lange termijn  
 • creatieve en innovatieve ideeën en de implementatie hiervan  
 • instrumenten voor het monitoren en borgen van resultaten  
 • zichtbaarheid op de websites van Breda Circulair en de gemeente Breda  
 • invloed op het duurzaamheidsbeleid van de gemeente Breda  

 

Wat we van jou vragen:  

 • 12 tot 15 uur, verdeeld over 6 weken voor het verzamelen van data en gesprekken met studenten  
Lees meer over SustainABLE

BioVoice

Grote bedrijven die op zoek zijn naar een biobased of circulaire oplossing voor een bestaand probleem kunnen hun uitdaging aanmelden bij BioVoice. BioVoice zoekt innovatieve bedrijven die voor dat probleem een oplossing kunnen bieden. En wat blijkt uit de vorige edities? 9 op de 10 uitdagingen levert daadwerkelijk een oplossing op. En: meestal komt die oplossing uit onverwachte hoek  

Sta je open voor co-creatie en wil je via open innovatie samenwerken met mkb’ers en/of start-ups? Wil jij samen stappen zetten op weg naar een duurzamere wereld? Dan is BioVoice het juiste programma voor jou. Gerenommeerde bedrijven als Cosun, Dow en Cargill gingen je voor.   

Of ben je een innovatieve startup of mkb’er en heb jij een innovatief idee voor een nieuw biobased of circulair product of proces? Via BioVoice bieden grote(re) bedrijven innovatie- en businesskansen aan mkb’ers en start-ups.     

Om je een idee te geven, een mogelijke challenge kan bijvoorbeeld gaan over  

 • Reststroom- en afvalstroomverwaarding (hoogwaardig)  
 • Procesoptimalisatie en -verduurzaming  
 • Biobased grondstoffen en –productontwikkeling
 • CO2-reductie  
Lees meer over BioVoice

Symbiosis4Growth

lk bedrijf heeft wel iets over... materiaal, bedrijfsruimte, kennis, faciliteiten. Door dit beschikbaar te stellen voor andere bedrijven kan dit voor jou leiden tot kostenbesparing, een positieve bijdrage aan het milieu of zelfs tot innovatie.   Met Symbiosis 4 Growth wordt je geholpen om een bedrijf te vinden dat iets kan met jouw reststroom. En wellicht kun jij wel iets met de reststroom van een ander.

Lees meer over Symbiosis4Growth

Materialenhub

In de regio Breda gaat veel bouwmaterialen en sloopafval onnodig verloren. Hout, metaal, plastic etc. De één heeft het over, de ander kan het nog heel goed gebruiken!  Daarom verkent Breda Circulair samen met de gemeente Breda, STEK Breda, Stichting Match to Work en andere partijen de mogelijkheden voor het realiseren van een ‘MaterialenHub’.  

Het idee van deze MaterialenHub is dat gebruikte materialen geschikt gemaakt worden voor hergebruik. Hierbij moet worden nagedacht over anders inzamelen, verwerken en aanbieden van materialen. Diverse steden kennen dergelijke initiatieven: Wat kunnen we hier van leren? Wat zijn de mogelijkheden voor onze regio? Hoe zorgen we dat het bestaande aanbod aan gebruikte materialen beter gevonden wordt?  

Neem contact op met Bas van Gerwen voor meer informatie.

Circulaire tafel

Heb je een idee of een product ontwikkeld dat bij kan dragen aan een beter Breda? Wil je duurzaam ondernemen? Doe mee aan de zogeheten ‘circulaire tafel’! De Circulaire Tafel is dè plek voor vragen, ideeën, workshops en bijeenkomsten over circulariteit. Bezoek de circulaire inloopmomenten aan deze tafel op woensdagen en vrijdagen tussen 14u en 17u, en ontdek hoe de Gemeente Breda u kan ondersteunen.  

De circulaire tafel is een echte tafel in onze winkel maar daarnaast ook een netwerk van mensen die werken aan een duurzaam Breda. Ook de gemeente Breda levert een bijdrage vanuit de kennis en netwerken die aanwezig zijn in de organisatie. Er zijn circulaire inloopmomenten op woensdag- en vrijdagmiddag. Er is dan iemand aan de ‘circulaire tafel’ in de winkel aanwezig voor al jouw vragen, ideeën en plannen omtrent circulariteit. Kom naar een van de activiteiten of organiseer zelf iets (mee). Schrijf je in voor een activiteit of stuur een mail met je idee, plan, vraag of aanbod naar circulairetafel@breda.nl 

Hulp nodig bij duurzaam ondernemen?

Wij staan voor je klaar!

Voor hulp of advies over duurzaam ondernemen? Ik geef je graag advies en praktische tips. 

bas_v_gerwen_profiel.png
Bas van Gerwen Senior adviseur Economie / Aanjager circulaire economie