Duurzaam ondernemen

“Wat doet jouw bedrijf aan duurzaamheid?” Veel bedrijven merken dat klanten, personeel en financiers deze vraag steeds vaker stellen. Wij helpen je op weg om met duurzaamheid aan de slag te gaan. Denk hierbij aan zaken energiebesparing, afvalreductie en elektrificering van je wagenpark. Maar we zetten je ook graag aan het denken over de toekomstbestendigheid van je verdienmodel. Met een duurzame bedrijfsvoering kun je kosten besparen en je draagt bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Bovendien kan een duurzaam of groen imago bijdragen aan het succes van je bedrijf! Neem nu contact op met Bas, onze adviseur.

Neem contact op met Bas

SustainABLE

De perfecte eerste stap

Waar begin je met verduurzamen? En welke maatregelen passen het beste bij jouw bedrijf? In het project SustainABLE maken studenten Bedrijfskunde van Avans Hogeschool kosteloos een analyse van je bedrijf en bedenken oplossingen die daarbij passen. En mocht je daarna willen doorpakken? Dan staan er stagiairs en afstudeerders voor je klaar én biedt de gemeente subsidie aan om maatregelen te implementeren. Inmiddels hebben al 100 bedrijven deelgenomen.

SustainABLE is een driejarige samenwerking tussen Avans Hogeschool, gemeente Breda, PWC, REDview BI en Stichting Breda Circulair.

Lees meer over SustainABLE

Breda Circulair

Bij de Stichting Breda Circulair komt alles rondom circulariteit in Breda samen. Met een netwerk van zo’n 700 personen vanuit ondernemers, onderwijs, overheid en andere organisaties is hier altijd iemand die je verder helpt of verbindt aan een persoon of initiatief. Tip: check de handige flyer met tips & tricks.

Lees meer over Breda Circulair
Breda Circulair | BredaBusiness

STEK

Duurzame ondernemers zijn vaak pioniers. En hun idee past nét niet binnen bestaande regels of financieringsmodellen. Daarom heeft Breda een tijdelijke regelvrije zone met zo’n 25 ondernemers. Heb jij circulaire plannen? Ga dan zeker eens kijken op STEK aan de Veilingkade!

Meer over STEK
STEK Breda | BredaBusiness

Reststromen verminderen

Symbiosis4Growth

lk bedrijf heeft wel iets over... materiaal, bedrijfsruimte, kennis, faciliteiten. Door dit beschikbaar te stellen voor andere bedrijven kan dit voor jou leiden tot kostenbesparing, een positieve bijdrage aan het milieu of zelfs tot innovatie. Met Symbiosis 4 Growth wordt je geholpen om een bedrijf te vinden dat iets kan met jouw reststroom. En wellicht kun jij wel iets met de reststroom van een ander.

Lees meer over Symbiosis4Growth

De Groene Pluim

Ben jij van mening dat je al goed bezig bent met verduurzaming? Meld je dan aan voor De Groene Pluim en wie weet ontvang jij die dit jaar. Uit de aanmeldingen kiest de stichting zorgvuldig één bedrijf dat volledig wordt geaudit. Dat bedrijf ontvangt de Groene Pluim. Zo zijn er inmiddels meer dan 40 Groene Pluim-houders in de regio. Bredase winnaars uit het verleden zijn Bluekens EV (2019), Van Haperen Dakbedekkingen (2020), Heembouw (2021) en Satelliet (2022).

Lees meer over De Groene Pluim

Materialenhub

In de regio Breda gaat veel materiaal onnodig verloren. De één heeft het over, de ander kan het nog heel goed gebruiken! Op dit moment loopt er een pilot op de Milieustraat waarbij materiaal apart wordt gehouden voor 11 ondernemers. In het najaar evalueren we deze samenwerking hoe we dit door kunnen ontwikkelen. Denk jij hier je steentje aan bij te kunnen dragen?

Neem contact op met Bas van Gerwen baa.van.gerwen@breda.nl voor meer informatie.

Circulaire tafel

Waar kun je terecht bij de gemeente met je vraagstuk over duurzaam of circulair ondernemen? De Circulaire tafel is jouw loket! Dit is een groep collega's van de gemeente Breda die die vanuit allerlei afdelingen werken aan een duurzaam Breda. Zij komen regelmatig samen om vanuit verschillende invalshoeken na te denken hoe ze jouw duurzame idee of product verder kunnen helpen. Geen vraag is te gek.

Neem contact op via circulairetafel@breda.nl 

KVK Circular Business Challenge Breda

In 2023 willen wij acht grote bedrijven en organisaties uit de stad met een duurzaam vraagstuk helpen aan oplossingen. Dit doen we via het succesvolle platform KVK Business Challenge. Op dit moment zoeken we Bredase bedrijven en organisaties met een circulaire of duurzame uitdaging. Heb jij meer dan 50 werknemers en wil jij je probleem voorleggen aan 10.000 innovatieve ondernemers?

Meld je aan bij Bas van Gerwen baa.van.gerwen@breda.nl

De Circulaire doorgeeftrofee

In het zonnetje gezet worden door een duurzame collega-ondernemer, dat is toch de ultieme waardering? Daarvoor is in Breda in 2021 de circulaire doorgeeftrofee in het leven geroepen. Van ondernemers voor ondernemers. De ondernemer die de trofee heeft kiest zelf wie deze verdient. Inmiddels hebben Breda Maakt Mij Blij, Zero Waste Nederland, Vermeulen Sloopwerken, ONS Label en Stadsingenieurs Breda de trofee in handen gehad. Wie wordt de volgende?

Koplopers duurzame evenementen

Elke 6 weken komen evenement-organisatoren en kennispartners uit Breda bij elkaar om na te denken over verduurzaming van Bredase evenementen. Rolstoeltoegankelijkheid, elektrische auto's als vervanger voor dieselgeneratoren en ja: ook een alternatief voor de wegwerpbeker komt hier ter sprake. Er zijn geen taboes. Wil jij hier ook aan deelnemen?

Meld je dan bij Mark de Pooter mn.de.pooter@breda.nl

BioVoice

Grote bedrijven die op zoek zijn naar een biobased of circulaire oplossing kunnen hun uitdaging aanmelden bij BioVoice. Eenmaal per jaar publiceert BioVoice een reeks uitdagingen en zoekt daar innovatieve bedrijven bij die een oplossing kunnen bieden. 9 op de 10 uitdagingen levert daadwerkelijk een oplossing op. Ben je een innovatieve startup of mkb’er? Via BioVoice kun jij je oplossing aanbieden. Wie weet leidt dit tot een opdracht bij een groot bedrijf als Cosun, Dow en Cargill.

Lees meer over BioVoice

SUBSIDIEREGELINGEN: Groen

Wist je dat er ook diverse subsidie regelingen zijn? Klik hier en ga direct naar de pagina over subsidies voor meer informatie.

Lees meer over subsidieregelingen

Hulp nodig bij duurzaam ondernemen?

Wij staan voor je klaar!

Voor hulp of advies over duurzaam ondernemen? Ik geef je graag advies en praktische tips. 

bas v gerwen profiel
Bas van Gerwen Senior adviseur Economie / Aanjager circulaire economie