Groen Geld(t): vergroenen en verduurzamen

Vanuit de Gemeente Breda ligt er een stevige ambitie om de stad te vergroenen en klimaatadaptief te maken: de stad in een park. Hiervoor zijn diverse subsidies voor bedrijven beschikbaar zoals de subsidies Water en Groen en Energiebesparende Maatregelen. Ontdek ze hier!

20220830-bredabusiness-steenakker-spotcompanion_0918.jpg

Vooral op de bedrijventerreinen in de gemeente is het hard nodig om te vergroenen omdat juist deze gebieden door de klimaatverandering veel te maken krijgen met onder meer hittestress, overstromingen en stormschade. Vanuit de lucht is het goed zichtbaar hoe grijs en versteend deze gebieden zijn. En dat terwijl de grote platte daken en parkeerterreinen enorm veel potentie bieden voor vergroening! 

hqdefault

Van grijs naar groen: de voordelen voor jou als ondernemer of vastgoedeigenaar

  • Besparen - Bespaar energie en voorkom de risico's op schade en overlast door hitte of water 
  • Vitaliteit - Groen verhoogt de productiviteit en vermindert stress, daarnaast zorgt het voor een gezondere werkomgeving, prettig binnenklimaat en betere luchtkwaliteit
  • Esthetisch - Aantrekkelijke werkomgeving voor werknemers en bezoekers
  • Duurzaam - Verhoog de biodiversiteit, verleng de levensduur van het dak, meer opbrengst uit zonnepanelen

 

cover-brochure-bredabusiness-subsidies.png

Groen geld(t): subsidies voor vergroenen en verduurzamen

Wil je als ondernemer of vastgoedeigenaar aan de slag met het vergroenen van je bedrijfspand of bedrijventerrein? Er is een scala aan subsidies beschikbaar om je op weg te helpen. Start bijvoorbeeld met ontwerp-inrichtingsschets of een energie-advies, zodat je daarna weet welke middelen écht van waarde zijn voor jouw situatie. Voor de uitvoer van groene oplossingen, zoals een groen dak, of de aanschaf van energiebesparende maatregelen zijn aanvullende subsidies beschikbaar.

Ontdek nu de mogelijkheden voor jou. Download de brochure met tips en (financiele) oplossingen voor het vergroenen en verduurzamen van bedrijven(terreinen). Of bekijk alle beschikbare subsidies hieronder. De subsidies 'water en groen' zijn weer beschikbaar vanaf 1 januari 2024 

Advies nodig? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar de beste oplossing.

img_9055.jpg

Geldboom ontvangen?

Ben jij gevestigd op één van de bedrijventerreinen in Breda? Dan kan het zijn dat je tijdens een van onze GREEN UP roadshow een geldboom (Pachira) hebt ontvangen. Monique van The Green Submarine legt je graag uit hoe je ervoor zorgt dat die geldboom lekker floreert: “Deze geldboom houdt van veel (indirect) licht en heeft maar weinig water nodig. De dikke stam slaat water op waardoor je de grond licht uit kan laten drogen voor je hem weer water geeft. Tip: Bij twijfel, wacht dan nog even met water geven. Bij te veel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten. Vergeet ook niet om de plant regelmatig een klein beetje te draaien, zodat de vorm van de plant mooi in balans blijft. De plant groeit namelijk naar het licht toe.”

bredabusiness-energietransitie-energiepakket.png

Subsidie Energiebesparende Maatregelen

Eigenaren van bedrijven, (culturele) instellingen, verenigingen en organisaties met een pand in de gemeente Breda kunnen subsidie aanvragen voor de kosten voor energiebesparende maatregelen. Denk hierbij aan elektrische apparaten, verwarming en isolatie. Hiervoor is een lijst met energiebesparende maatregelen opgesteld.

De subsidie aanvragen kan met terugwerkende kracht tot en met 31 maart 2024. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld en toegekend tot het subsidieplafond van € 500.000 is bereikt. Elke ondernemer kan maximaal € 1.000 aanvragen.

Subsidie Groenvisie Bedrijventerreinen

De subsidie Groenvisie Bedrijventerreinen is er voor bedrijven (minimaal 10) op een bedrijventerrein die een gezamenlijke aanpak voor vergroening willen realiseren. De subsidie is bedoeld voor de inhuur van een extern bureau voor begeleiding, advisering en het opstellen van de groenvisie:

  • het inhuren van een adviesbureau
  • het laten onderzoeken van mogelijkheden voor de herinrichting van het terrein
  • het maken van een groenontwerp
  • het berekenen van kosten

Vergoeding: 100% van de kosten
Maximaal € 30.000 voor de totale uitvoeringskosten

bredabusiness-rithmeesterpark-spotcompanion_c7600.jpg

Subsidie ontwerp-inrichtingsschets voor individuele bedrijven, stichtingen en verenigingen

De subsidie Ontwerp groen buitenterrein is er voor de inhuur van een landschapsarchitect of professional voor het opstellen van een ontwerp-inrichtingsschets voor de inrichting van het buitenterrein van (individuele) bedrijven, stichtingen en verenigingen.

Vergoeding: 50% van de kosten
Maximaal € 2500

Subsidie Groen dak

Een groen dak heeft verschillende voordelen. Zo verlengt het de levensduur van het dak, koelt het zowel het gebouw als de omgeving (en bespaart zo energie) en houdt het regenwater vast waardoor waterschade of -overlast wordt beperkt. Voor zowel bouwkundig onderzoek als de aanleg is subsidie beschikbaar: 

Bouwkundig onderzoek (alleen als het dak wordt aangelegd) 
Vergoeding: € 250, maximaal € 750

Groen dak pakket, inclusief beplanting, aanlegkosten
Vergoeding: € 25 per m2, maximaal € 10.000

groenegevelparkeergaragedebarones-fotomobilanekopiren.jpg

Subsidie Groene gevel

Met een groene gevel blijft het bedrijfspand in de zomer lekker koel. Daarnaast biedt het ruimte aan vlinders en andere insecten én het ziet er een stuk mooier uit dan een groot, grijs vlak. 

Vergoeding: € 10 per m2
Maximaal € 4500

Subsidie Duurzaam omgaan met regen

Bij hevige buien kan er wateroverlast ontstaan. Door duurzaam om te gaan met regenwater wordt overlast verminderd en raakt het riool minder snel overbelast. Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor duurzaam omgaan met regen, voor zowel het materiaal als afkoppeling en aansluiting: 

• regenton (maximaal 4 stuks)
• waterzuil
• waterschutting
• infiltratievoorziening

Vergoeding: 35% van de kosten
Maximaal: regenton € 500, waterschutting of - zuil € 1500, infiltratievoorziening € 2000

• afkoppeling van meer dan 25 m2
• aansluiting op bestaande hemelwater aansluitleiding
in de openbare ruimte

Vergoeding: 50% van de kosten
Maximaal € 10.000

bredabusiness-rithmeesterpark-spotcompanion_c7708.jpg

Subsidie Tegels vervangen door planten

Op versteende bedrijventerreinen stroomt regenwater snel naar het laagste punt. Dit kan tot schade en overlast leiden in panden, op (parkeer)terreinen en wegen. Steen en beton absorberen bovendien de warmte van de zon en houden dit lang vast. Met meer groen (denk aan bomen en planten, maar ook het vervangen van tegels door grasbetontegels) zorg je voor verkoeling op je terrein en zakt water beter weg. 

Vergoeding: € 10 per m2
Maximaal € 4500

Aan de slag met vergroenen?

Sluit het subsidiepakket niet aan op jouw bedrijfspand of bedrijventerrein? Dan denken we graag mee over een oplossing. 

Contact opnemen
We adviseren graag