"Het gaat ons om de passie en vrijheid om naar eigen inzicht games te ontwikkelen."

Matthijs van der Laar is creatief directeur bij Twirlbound, een game ontwikkelaar. Zij maken entertainment games en zijn gevestigd aan de Takkebijsters in Breda.

matthijs_vandelaar_profielfoto.jpg

Matthijs van der Laar Creative Director Twirlbound

twirlboundmatthijsvandelaarnl.jpg
hqdefault

Na verschillende rondjes rond het pand te hebben gelopen vind ik de bel die me hopelijk dichter bij mijn ontmoeting met Matthijs brengt. Er heerst rust en focus als ik de ruimte binnenkom waar de mensen van Twirlbound aan het werk zijn. Meteen zie ik visuals van de game Pine, een indrukwekkende prestatie van deze groep jonge makers. Ik kan niet wachten om er meer over te horen.

Vertel eens hoe Twirlbound is ontstaan?

Ik en mijn compagnon Marc Peyré begonnen al op de middelbare school met de ontwikkeling van een portfolio voor toelating op de opleiding Creative Media & Game Technologies aan de BUAS hier in Breda. Deze opleiding behoort tot de wereldtop. Met de groep studenten waarmee we ons afstudeerproject vormgaven, creëerden we een prototype van een game. Dit werd later Pine, de eerste grote titel van ons bedrijf. We wilden ons eigen bedrijf beginnen omdat het ons echt ging om de passie en de vrijheid te hebben om een eigen concept te maken. We wisten dat als je voor een grote studio gaat werken, je soms in een groep van 200 tot 300 mensen werkt. Dan ben je een klein onderdeel van een groter geheel. Dat is prima, en kan oké zijn, het geeft veel stabiliteit. Maar wij hadden onze eigen ideeën en werkten heel goed samen. We kunnen een hele game maken met maar 5 tot 7 mensen. Dat deden we en het werd onze eerste titel – Pine. We doken in dit proces met het idee van: “Laten we dit proberen nu we nog steeds weinig risico lopen. We hebben geen kinderen of hypotheken of dat soort dingen. We hebben nu de kans om dit te doen.” En zo begonnen we. We wonen allemaal in Breda, we verhuisden hierheen voor onze studies en zijn nooit meer vertrokken, zo simpel is het.

Hoe komt het dat de opleiding aan de BUAS kwalitatief zo goed is?

De hele opleiding wordt gevoed door de ervaring van veel mensen afkomstig uit de industrie. Dat zijn mensen die zelf al een lange tijd aan games werken of gewerkt hebben. Zij hebben de opleiding opgezet en hebben hun kennis overgedragen aan de studenten. Wat je leert is direct gerelateerd aan hoe de industrie in elkaar zit en hoe projecten gecreëerd worden binnen de industrie. We leerden alles, van het bedenken van een concept tot het daadwerkelijk lanceren van een spel en het ondernemerschap dat hiervoor nodig is. 
 
In het algemeen zijn er 2 soorten game industrieën. Je hebt AAA (triple-A) wat enorm grote bedrijven zijn. En er zijn indies, of independents. Dit zijn kleinere teams die zich meestal focussen op kleinere games die normaal gesproken in 2D worden gemaakt. 
 
Wij zijn getraind in de triple-A technieken. Dit betekent grote werelden, grote avonturen en alles in 3D. We besloten om dit allemaal te gebruiken in het ontwikkelen van een indie game in 3D. Daarom vallen we op binnen de indie scene want niet veel studio’s doen dit of zijn erin getraind.

Je had het al even over Pine, jullie eerste game. Wil je er iets meer over vertellen?

Pine is een open wereld actie-avonturengame die zich afspeelt in een gesimuleerde wereld waarin de mens nooit de top van de voedselketen heeft bereikt. Ik denk dat een van haar grootste sterktes de visuele kant is. We willen de visuele kant van onze games blijven pushen en de combinatie met geweldige audio is voor ons enorm belangrijk. Deze combinatie geeft je een groots gevoel in de game. Ik denk dat dit een van onze sterkste punten is.

Het is eng om een game uit te brengen nadat je er zoveel jaar aan gewerkt hebt. Gelukkig kun je zien hoe het gaat op de eerste dag. Als er niemand is die de game speelt of erover praat heb je iets fout gedaan. Maar wij hebben het momentum vrij goed opgebouwd tijdens de jaren dat we eraan hebben gewerkt. Dat was 3,5 jaar in totaal. We konden het echt van alle daken schreeuwen.

Hoe gaat het met Twirlbound? Zijn jullie met een nieuwe game bezig?

Tot nu toe gaat het goed. Met games maken creëer je een high-risk, high-reward product. Het duurt normaal drie tot vier jaar om een spel te maken. Dat is een lange tijd en een grote investering. De verkoop van ons eerste spel ging heel erg goed. Deze verkoopt nog steeds. Hierdoor kunnen we aan een nieuw spel beginnen en tegelijkertijd de losse eindjes die nog opduiken in de game Pine wegwerken. En nu begint het hele proces opnieuw. Het is weer spannend maar ook leuk en uitdagend.

Meer ondernemersverhalen Bekijk meer ondernemersverhalen
michelevanspilbeeck-abinbev-01958[website].jpg
michelevanspilbeeck-abinbev-01958[website].jpg

Michele van Spilbeeck Directeur Horeca AB InBev

"We zullen altijd nauw verbonden blijven met Breda."
We zullen altijd nauw verbonden blijven met Breda.
handpicked-01-s.png
handpicked-profiel-sjoerdoosten.png

Sjoerd van Oosten Mede-eigenaar Handpicked Agencies

"Shopstreaming in de praktijk geeft een kijkje in de toekomst."
Shopstreaming in de praktijk geeft een kijkje in de toekomst.
Wil jij ook jouw verhaal delen?

Heb jij een inspirerend ondernemersverhaal? Wij komen graag langs voor een goed gesprek. 

Contact opnemen
Neem contact op!