Ondernemersverhalen

"We zijn altijd in Breda gebleven, blijkbaar voelen we ons hier thuis."

Het hoofdkantoor van SPIE is gevestigd aan de Huifakkerstraat in Breda. Lieve vertelt: “We hebben ongeveer honderd projectlocaties verspreid over Nederland maar het hoofdkantoor van SPIE Nederland is in Breda. Hier liggen onze roots. Lang geleden hoorden we bij het bedrijf Electron, dat was gespecialiseerd in hoog- en laagspanning. Door de jaren heen zijn we gegroeid door acquisities, maar we zijn altijd in Breda gebleven. Blijkbaar voelen we ons hier thuis.”

Lieve Declercq Managing Director, SPIE Nederland

Waarom zijn julli...

Waarom zijn jullie in Breda gebleven, ook nadat het bedrijf door overnames flink groeide?

Waarom we in Breda gebleven zijn? Het is een stad die goed past op het gebied van logistiek, het is makkelijk bereikbaar. We zitten hier in een relatief klein industrieel gebied, niet te ver van het station en de snelweg met vrij weinig files. We hebben een aantal mensen die voor ons werken die uit België afkomstig zijn en we kunnen mensen aan beide kanten van de grens een plek geven. Om kort te zijn, er is geen reden om niet in Breda te zijn.

Het voelt gewoon logisch. In de loop der tijd hebben we een goed kantoorpand gevonden met daarnaast een grote opslaglocatie voor onze telecom-en hoogspanning business, dat valt goed samen. Breda is misschien niet het centrum van Nederland, maar het heeft hele goede toegang tot de rest ervan, wat het voor ons een ideale locatie maakt.

Dus de ligging van Breda is voor SPIE  een belangrijke reden om hier gevestigd te zijn?

Ik denk dat toegankelijkheid een hele belangrijke factor is voor bedrijven als zij besluiten om zich ergens te stationeren. Het gros van de mensen die hier werken wonen in de omgeving. Ik denk dat werknemers in een gebied van ongeveer 50-60 kilometer rond Breda wonen. Maar we hebben ook mensen die in Zeeland, Antwerpen en omstreken, Rotterdam en Utrecht wonen. Dus inderdaad, dat is waarom Breda zo’n goede locatie is. Er zijn veel snelwegen die hiernaar toe leiden.

Naast de ligging, zijn er nog andere zaken in Breda die jullie aanspreken?

Wat wij prettig vinden aan Breda is dat de stad een digitale visie heeft, een visie op transitie. Ze willen een stad zonder grenzen zijn. Ze ambiëren oneindigheid, gastvrijheid en duurzaamheid, waardes die goed bij ons bedrijf passen. Dit is waarom wij graag een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de stad. Ik denk dat het voor de mensen in Breda belangrijk is dat ze zien dat het een leefbare stad is, gastvrij, waar je veilig en goed kan leven, de lucht schoon is en de voedseldistributie en infrastructuur efficiënt werken. Ik geloof dat als mensen in een stad leven die zichtbaar bijdraagt aan een betere wereld, zij dit automatisch ook gaan doen. Wij kunnen daar als bedrijf een bijdrage aan leveren.

Ik merk aan hoe je over SPIE praat en aan hoe je je zienswijze op de wereld deelt, dat het bedrijf je na aan het hart ligt. Klopt dat?

Ik vind werken voor SPIE heel leuk. Als je nadenkt over wat wij doen, dan zie je dat wij echt een essentieel deel uitmaken van de wereld waarin wij wonen, werken en leven. Je merkt het vaak niet, maar technologie en techniek maken zo’n groot deel uit van ons leven. Je werd bijvoorbeeld vanochtend wakker en checkte vast even je e-mail, maar hoe komt die e-mail bij jou thuis, door glasvezel of een koperkabel, wie onderhoudt de gsm-mast, wie zorgt ervoor dat de stroom door je bedrijf loopt? Wie maakt dat allemaal, is de vraag? Toen kwam je hierheen en reed je misschien door een tunnel of over een brug, wat veelvoorkomend is in Nederland. Wie onderhoudt deze? Dat doet een bedrijf als dat van ons.

Jullie spelen dus een belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen. Is dat belangrijk voor jou?

We hebben dagelijks te maken met de essentiële sociale onderwerpen en thema’s. Sterker nog: we hangen onze dienstverlening eraan op. Het draait om energietransitie, om circulariteit, om industriële en digitale transformatie. We werken met onze klanten maar ook met de klanten daarachter. Wanneer wij bijvoorbeeld met de gezondheidszorg werken, doen we dat niet alleen voor het ziekenhuis zelf, maar ook voor de patiënten in het ziekenhuis. Wanneer wij bijdragen aan energietransitie, dragen wij bij aan een betere wereld. Dat is voor mij heel belangrijk, ik wil bijdragen aan een betere wereld en denk daar steeds meer aan. Wie bouwt de digitale-en energietransformatie of de klimaataanpassingen? Wij voeren het uit, wij hebben de technische vaardigheden om het te bouwen. De installatiebranche zal alleen maar belangrijker worden, daar maken wij ons klaar voor. We zijn erg veerkrachtig en kijken met vertrouwen naar de toekomst en haar uitdagingen.

"“Het is fantastisch om mensen, die al een tijd niet hebben gewerkt, te zien opbloeien.""

Ellen Doeland Rayonleidster, GOM

"Vangnet voor game-ontwikkelaar ligt klaar "

Tim Baijens CEO en mede-oprichter, Stitch Heads

Wil jij ook jouw verhaal delen?

Neem contact op!

Heb jij een inspirerend ondernemersverhaal? Wij komen graag langs voor een goed gesprek. 

bredabusinesslogocta