Ondernemersverhalen

"Met Scentronix vinden we de toekomst van de parfum industrie opnieuw uit "

Frederik Duerinck is de oprichter van Scentronix, een bedrijf dat een platform heeft ontwikkeld dat mensen in staat stelt, hun eigen persoonlijke geur te ontwikkelen. Het idee is geboren in New York, maar wordt ontwikkeld en vermarkt vanuit Breda. Midden in de stad werkt Frederik met zijn enthousiaste team aan een revolutionair ontwerp op een markt die wordt gedomineerd door enkele parfum reuzen. Een gewaagde stap, die vraagt om moed, visie en daadkracht. En dat is wat Frederik als geen ander in zich heeft.

Frederik Duerinck Van oorsprong filmmaker en kunstenaar, nu op het snijvlak van kunst, technologie en startup, eigenaar, ScenTronix

Hoe is dit idee o...

Hoe is dit idee ontstaan?

“Ik kwam op het idee toen ik in 2017 op verzoek van het IFF in New York een tentoonstelling aan het ontwikkelen was over multi sensorische beleving. Het IFF is het allergrootste geur en smaak bedrijf in de wereld, zij leveren aan alle grote merken. We zaten daar in New York in een brainstorm en ineens zag ik het voor me: een machine waar een klein flesje over de band bewoog dat je kunt volgen en waar dan ter plekke jouw unieke geur in werd gemaakt. Dit is het, dacht ik! Ik werd steeds enthousiaster over het idee en begin 2018 ging ik op rondreis door Amerika om het idee te pitchen bij allemaal investeerders. Uiteindelijk vond ik een partner Cherubic Ventures en konden we aan de slag. Ik had inmiddels al een team samengesteld dat in Breda aan het bouwen was bij mij boven op zolder, dus de investeerder kwam op het goede moment.”

Hoe werkt dat, een persoonlijk parfum?

“Geur is een enorm krachtig zintuig waar je mee kunt spelen. Dat heeft te maken met hoe onze hersenen werken. Geur wordt verwerkt in het oudste deel van onze hersenen en dat spreekt direct je emotie aan, waardoor je je stoer, sensueel of rustig kan voelen. Waar wij voor staan is dat mensen met hun eigen parfum kunnen spelen met hun identiteit. Nu ontwikkelen we die op basis van een vragenlijst over wie je bent en hoe je in het leven staat, maar straks kan het ook je Spotify playlist zijn. Door middel van kunstmatige intelligentie zijn we in staat om jouw unieke geur te maken, gewoon waar je bij staat.

Je bent heel internationaal gericht, praat met de grote parfum reuzen van de wereld, en toch zit je in Breda. Wat maakt Breda zo gunstig voor jou?

"Ik zeg altijd; Het kindje is geboren in New York, maar het groeit op in Breda.

In Brabant zit enorm veel technologische kennis, en tegelijk is het zo’n fijne plek om te wonen. Ik stap naar buiten en ik sta in het Mastbos. Bovendien heb ik hier een fantastisch team van mensen. Ik ben werkzaam geweest op Avans Hogeschool en had daar veel oud studenten waar ik fijn mee heb samen gewerkt. Daar heb ik er een aantal van benaderd en inmiddels zitten we op 15 man die met een enorme passie en betrokkenheid mee werken aan dit concept. Brabanders zijn direct, nuchter en harde werkers. Die combinatie van nuchterheid en de ‘gewoon doen’ mentaliteit is precies de mindset die nodig is om zo’n startup als dit te doen.”

Breda als hotspot in de parfum industrie?

“Dat is toch machtig! De combinatie van technische mogelijkheden midden in een rustige omgeving stelt mij in staat om heel gegrond hele spannende dingen te doen. We acteren op het snijvlak van kunst, innovatie en wetenschap. Totaal nieuwe technologie, die heel toegepast is en een enorme verandering in de parfum industrie teweeg kan brengen.

Alle grote merken volgen ons, willen weten wat we aan het doen zijn hier in Breda.”

Voor de gemeente heb je een huisgeur ontwikkelt. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

“De huisgeur van Breda is een mooi voorbeeld van de complexiteit waar we mee te maken hebben. Hoe definieer je nou wie iemand is? Of in dit geval, een stad. Het is ons gelukt.

Wij hebben dé huisgeur van Breda ontwikkelt, voor, door én met ondernemend Breda en internationale relaties. Een warme geur met een twist.

Groen, Grenzeloos en Gastvrij, met een tikkeltje toegepaste technologie en creativiteit, precies waar Breda voor staat. We hebben ons systeem aan het werk gezet en een aantal geuren gemaakt. Die hebben we laten testen door de Burgemeester Paul Depla, Wethouder Boaz Adank en ondernemers gevestigd in Breda. Daar kwam redelijk unaniem een keuze uit. En nu is daar dus Eau de Breda. Een naam die middels een online stemronde op de LinkedIn-pagina van BredaBusiness het meest populair was onder de volgers. Als relatiegeschenk voor ondernemers en internationale relaties. Als mensen dan die geur in hun kamer zetten dan ruikt die dus naar Breda, en herinnert hen aan het gesprek dat daarover is gevoerd. Of herinnert zich aan onze mooie stad. Een hele slimme manier om Breda op de kaart te zetten!”

Auteur

Margot van Es

"Duurzaam ondernemen vanuit het hart"

Han Buijsse eigenaar, Prinsenzwam

"Alles wat we doen is gebaseerd op technologie."

Peter de Vos CEO Locatie Breda, VDL Steelweld

Wil jij ook jouw verhaal delen?

Neem contact op!

Heb jij een inspirerend ondernemersverhaal? Wij komen graag langs voor een goed gesprek. 

bredabusinesslogocta