"De verhuizing naar Breda heeft me positief verrast."

Repligen is een Amerikaans bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling en productie van materialen die worden gebruikt bij de vervaardiging van biologische geneesmiddelen.

patrickleendertse-repligen-01355[website].jpg

Patrick Leenderste Site Lead Repligen

patrickleendertse-repligen-01355[website].jpg
hqdefault

Video: Patrick Leenderste vertelt over Repligen

In deze video van 'Breda Beyond Borders' vertelt Patrick Leenderste, Site Lead van Repligen in Breda, over zijn bedrijf, de band met Breda en internationaal ondernemen.

Repligen is een Amerikaans bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling en productie van materialen die worden gebruikt bij de vervaardiging van biologische geneesmiddelen. Ik spreek met Patrick Leenderste. Hij is site lead bij Repligen in Breda. Patrick: “Wij zijn als bedrijf dus actief in de farmaceutische industrie, met name als toeleverancier aan de bekende farmaceutische bedrijven. Hier in Breda zijn wij in 2020 een project gestart om op onze bestaande locatie die alleen distributie en warehousing te doen voor Europa, maar om daar ook een productiefaciliteit te bouwen. En dat was ook het moment dat ik bij Repligen ben begonnen.”

Repligen is hier in Breda de afgelopen jaren flink gegroeid begrijp ik?

Dat klopt. In 2020 waren we hier met twaalf mensen. Ik was nummer dertien. En vandaag de dag zijn we met 55 mensen en hebben we een volledig nieuwe productiefaciliteit gebouwd voor het maken van Opus kolommen. Een Opus kolom is eigenlijk een soort filter die gebruikt wordt door onze klanten bij het vervaardigen van medicijnen en vaccins. Onder andere ook voor COVID. Daardoor hebben we het de afgelopen periode erg druk gehad.

Veel van onze klanten in Europa vroegen al langere tijd naar een productielocatie in Europa. En omdat Repligen hier een bestaande locatie had voor distributie van allerlei andere producten van Repligen, en er ruimte beschikbaar was om ook een productiefaciliteit bij te bouwen, was de keuze voor Breda snel gemaakt.

Is dat de enige reden geweest waarom de productielocatie in Breda een plek kreeg?

Er waren meerdere afwegingen. Vragen als: Hoe is het opleidingsniveau in Nederland? En hoe ziet het investeringsklimaat eruit? Maar ook: Hoe is de infrastructuur rondom Breda? Hoe zit het met scholing? Met kennis en ervaring? Al dat soort dingen werden in de afweging waar de Europese productielocatie te vestigen meegenomen. Ook is de ligging van Breda belangrijk geweest. Breda ligt nabij uitvalswegen en heeft een goede aansluiting met de grote steden en vliegvelden.

patrickleendertse-repligen-01371[website].jpg

Heeft Breda nog meer te bieden volgens jou?

Ik vind Breda een hartstikke mooie stad. Een bruisende stad waar veel gebeurt. Ik kom zelf uit de randstad. De verhuizing naar Brabant en dan in het bijzonder Breda heeft me ook wel positief verrast in de zin dat het zo makkelijk is om contact te maken met andere mensen, maar ook met andere bedrijven en met overheidsinstanties. Het heeft mij geen enkele moeite gekost om met de gemeente in contact te komen. Om daar een luisterend oor te vinden voor de uitdagingen waar ik tegenover stond bijvoorbeeld tijdens de bouw en het verlenen van vergunningen en allerlei moeilijke vraagstukken die daarbij kwamen kijken. Dat ben ik echt wel anders gewend geweest in de randstad.

Hoe is het nu, nu de pandemie een veel minder beperkende rol speelt in ons leven?

Er kan weer gereisd worden en dat hebben we geweten ook. We hebben al heel wat Amerikaanse collega’s op bezoek gehad. Op dit moment heb ik ook twee collega's op visite. Een ervan is onze collega's aan het trainen in de cleanrooms tijdens de productie. De ander is vooral aan het ondersteunen en extra kennis aan het delen op het gebied van het zo efficiënt mogelijk organiseren van bepaalde zaken binnen ons bedrijf.

Kan je iets vertellen over de mensen die bij Repligen in Breda werkzaam zijn?

Onze groep werknemers is heel divers. Binnen Repligen is diversiteit een bijzonder belangrijk onderwerp. Om je een voorbeeld te geven; we hebben mensen van dertien verschillende nationaliteiten werkzaam binnen ons bedrijf. Wij hebben onlangs iets nieuws geïntroduceerd. Eens in de zes weken organiseren we een lunch en die lunch bestaat uit twee thema’s. Een van de thema’s is zakelijk van aard. Er wordt vertelt wat er speelt binnen de organisatie. Het andere thema is meer persoonlijk: De lunch wordt samengesteld door een van onze medewerkers. En zo eten we dus soms zomaar ineens authentiek Sri Lankaans. Iedereen vindt dat geweldig.

Dat geeft misschien ook ruimte aan andere gespreksonderwerpen?

Ja, er komen dan zeker andere dingen ter sprake. In het voorbeeld van de lunch gemaakt door een Sri Lankaanse collega bekeken we ook een korte film over het land. Het is nog nooit zo stil geweest. Dat was heel mooi om te zien. En daarna komen dan de vragen. En omdat iedereen aanwezig is krijgt ook iedereen de antwoorden mee. Dus je leert elkaar veel beter kennen. Wat ik tot nu toe heb ervaren is dat iedereen zich hier heel snel thuis voelt.

Hoe komt dat denk je?

Het heeft denk ik met een aantal dingen te maken. Het heeft te maken met de manier waarop mensen hier ontvangen worden. Het heeft te maken met de cultuur die wij hebben binnen het bedrijf. En het heeft ook te maken met de waarden die voor ons belangrijk zijn. Samenwerken staat bij ons hoog op de agenda maar ook openheid en eerlijkheid zijn waarden die bij Repligen heel erg belangrijk zijn.

Meer ondernemersverhalen Bekijk meer ondernemersverhalen
michelevanspilbeeck-abinbev-01958[website].jpg
michelevanspilbeeck-abinbev-01958[website].jpg

Michele van Spilbeeck Directeur Horeca AB InBev

"We zullen altijd nauw verbonden blijven met Breda."
We zullen altijd nauw verbonden blijven met Breda.
handpicked-01-s.png
handpicked-profiel-sjoerdoosten.png

Sjoerd van Oosten Mede-eigenaar Handpicked Agencies

"Shopstreaming in de praktijk geeft een kijkje in de toekomst."
Shopstreaming in de praktijk geeft een kijkje in de toekomst.
Wil jij ook jouw verhaal delen?

Heb jij een inspirerend ondernemersverhaal? Wij komen graag langs voor een goed gesprek. 

Contact opnemen
Neem contact op!