"Het is fantastisch om mensen, die al een tijd niet hebben gewerkt, te zien opbloeien."
Iedereen die wil werken moet een kans krijgen. Vanuit deze mindset werkt schoonmaakbedrijf Gom al jaren samen met Gemeente Breda en dat werpt z’n vruchten af. Ellen Doeland, rayonleidster bij Gom, over het succes van deze samenwerking.
Iedereen die wil werken moet een kans krijgen. Vanuit deze mindset werkt schoonmaakbedrijf Gom al jaren samen met Gemeente Breda en dat werpt z’n vruchten af. Ellen Doeland, rayonleidster bij Gom, over het succes van deze samenwerking. “Het is fantastisch om mensen, die al een tijd niet hebben gewerkt, te zien opbloeien.”
Iedereen een kans
De samenwerking tussen Gemeente Breda en Gom spitst zich toe op het gebied van personeel. Door de krapte op de arbeidsmarkt is de vraag naar personeel ook bij Gom groter geworden. Ellen: “Bij openstaande vacatures is het contact met Gemeente Breda snel gelegd. Gemeente Breda heeft vooral kandidaten met een uitkering en/of afstand tot de arbeidsmarkt in haar bestand. Daarom kijken we per kandidaat of er om- of bijscholing nodig is en krijgt de kandidaat extra begeleiding tijdens de eerste maanden. Medewerkers die vanuit de gemeente worden aangedragen hebben vaak uiteenlopende nationaliteiten. Soms is dat lastig, hebben medewerkers andere gebruiken en zijn ze de Nederlandse taal niet altijd machtig. Vanuit Gom werken we met instructiekaarten, pictogrammen en animatiefilms zodat alle medewerkers de juiste informatie krijgen. Ook Google Translate wordt vaak ingezet om de taalbarrière te overbruggen. Uiteindelijk willen we er natuurlijk wel voor zorgen dat nieuwe medewerkers ook goed Nederlands gaan spreken, daarom bieden zowel wij als Gemeente Breda taalcursussen aan en spreken we zoveel mogelijk Nederlands met elkaar.”
De betekenis van werk
Een mooi voorbeeld van de samenwerking tussen Gom en Gemeente Breda is het verhaal van Vijayarani Nithan. Een Sri Lankaanse moeder van 2 kinderen die rond de eeuwwisseling naar Nederland vluchtte vanwege de politieke onrust in haar thuisland. In Nederland vond haar man een baan en zorgde Nithan voor haar opgroeiende zonen. Na de scheiding van haar man kwam ze er alleen voor te staan en startte ze, na jaren van afwezigheid op de arbeidsmarkt, als schoonmaakster op scholen. Door het beperkte aantal uur dat ze per dag kon werken, belandde ze in de bijstand. Zodoende kwam Nithan in contact met Gemeente Breda. De combinatie thuis en werk viel haar zwaar: zorgen over binnenkomende rekeningen, de opvoeding van haar kinderen en de hoop op meer uren waardoor ze uit de bijstand zou komen. Gom én Gemeente Breda bleven in Nithan investeren en stapje voor stapje kreeg ze meer uren. Na jaren is het haar gelukt om uit de bijstand te komen en is ze financieel onafhankelijk. Ellen: “Hier doen we het voor: de glimlach van iemand die weer onderdeel is van de maatschappij. Dat is zo betekenisvol, voor zowel Nithan als voor ons.”
Inclusieve arbeidsmarkt
Als onderdeel van het familiebedrijf Facilicom is duurzaamheid een groot thema in de dagelijkse bedrijfsvoering van Gom. Jeroen Hofmeester, business unit directeur bij Gom: “De menskant van duurzaamheid zit in de genen van onze organisatie. Zowel het zorgdragen voor onze medewerkers als het bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Wij werken met buddysystemen, waarbij iedere nieuwe medewerker aan een andere medewerker wordt gekoppeld. Zo zorgen wij ervoor dat iemand zich welkom voelt en in een vertrouwde werkomgeving komt. Een tijd geleden hebben we budgetcoaches in het leven geroepen. We zien namelijk dat de afgelopen tijd helaas steeds meer collega’s in financiële problemen komen. Daarnaast bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk-leertrajecten aan, zodat zij ook een kans krijgen. De samenwerking met Gemeente Breda past perfect in onze filosofie.”
Heb jij een inspirerend ondernemersverhaal? Wij komen graag langs voor een goed gesprek.
Contact opnemen