"De plant is onze held."

Royal Cosun is een moderne, toekomstgerichte coöperatie, ontstaan in Nederland en wereldwijd actief. Ze werken met duizenden telers, zowel leden van de coöperatie als leveranciers.

cosun-portretten-002-1[website].jpg

Hans Meeuwis CEO Royal Cosun

cosun-portretten-002-1[website].jpg
hqdefault

Video: Hans Meeuwis vertelt over Royal Cosun

In deze video van kader van 'Breda Beyond Borders' vertelt Hans Meeuwis meer over Royal Cosun, over de band van het bedrijf met Breda en over internationaal ondernemen.

Royal Cosun is een moderne, toekomstgerichte coöperatie, ontstaan in Nederland en wereldwijd actief. Ze werken met duizenden telers, zowel leden van de coöperatie als leveranciers. Het hoofdkantoor is gevestigd aan de Van de Reijtstraat in Breda. Ik spreek met Hans Meeuwis. Hij is nu bijna 2 jaar CEO van Royal Cosun. Hans: “Ik vind de coöperatie een mooi model. Ik denk dat het ook zo maar eens het model van de toekomst kan zijn. Cosun is een bedrijf waar 8.400 akkerbouwers eigenaar van zijn en het mooie van het model is dat het een langetermijnvisie heeft. Het bedrijf bestaat 125 jaar. Dat is niet ieder bedrijf gegeven.”

Je zegt dat de coöperatie wel eens het bedrijfsmodel van de toekomst zou kunnen zijn. Kan je dat eens uitleggen?

Ik heb bij DSM gewerkt. Dat is een beursgenoteerd bedrijf. En ik heb bij FrieslandCampina gewerkt en nu dus bij Cosun. Zowel FrieslandCampina als Cosun zijn coöperaties. De eigenaren zijn in dit geval de leden, de akkerbouwers. Zij hebben er belang bij om te zorgen dat Cosun een verdienmodel heeft dat naar de toekomst toe gewaarborgd blijft. Dat maakt dat het bedrijf wil investeren in toekomstbestendigheid. We kennen nu 3300 coöperaties in Nederland. Dat is 30% meer dan in 2016. We zien dus dat de populariteit toeneemt en ik denk dat dat een mooie ontwikkeling is.

cosunhansmeeuwisbezoekaanbietenakker-020[website].jpg

Wat doet Cosun?

Veel mensen kennen ons van de Aviko Frites of Van Gilze stroop of poedersuiker voor op de pannenkoeken. Maar we zijn en doen veel meer dan dat. Je vindt ons ook in bijvoorbeeld smoothies waar onze fruitpreparaten ingaan, in muesli bars of kindervoeding waar onze gezonde vezels in gaan.

Alles wat we doen is gebaseerd op planten. We hebben recent onze strategie uitgewerkt: Unlock 25. Dat staat voor het ontsluiten van al het moois en gezonds dat planten ons te bieden hebben. Hiermee spelen we in op grote maatschappelijke ontwikkelingen. Dan moet je denken aan de eiwittransitie; de switch van dierlijke naar plantaardige eiwitten. Of de vervanging van fossiele ingrediënten voor meer plantaardige en daardoor minder milieubelastende ingrediënten.

Kan je dat eens verder uitleggen?

Als je naar een suikerbiet gaat kijken, dan zie je in de pulp van de suikerbiet de aanwezigheid van cellulose. Deze cellulosevezels kun je gebruiken in wasmiddelen en in shampoos ter vervanging van poly-acrylaat. Dat zijn microplastics. Die komen anders in het milieu terecht. Als je dit vervangt door cellulose, heb je een bio-afbreekbaar, plantaardig ingrediënt in je badschuim zitten.

Wat is de binding van Cosun met Breda?

Ooit stond hier de suikerfabriek. Met de activiteiten van die fabriek zijn we hier in 2005 gestopt. Cosun heeft de twee meest energie-efficiënte fabrieken nu elders in Nederland staan. We hebben wel echt een historie met Breda en dat is ook een van de redenen waarom ons hoofdkantoor hier gevestigd is. Ik kan me trouwens nog goed herinneren dat ik vroeger toen ik jong was in Breda de krant rondbracht, fietsend onder de wolken van de suikerfabriek die toen nog volop in bedrijf was.

Dus je hebt ook een persoonlijke verbinding met Breda?

Ik ben geboren en getogen in een arbeiderswijk in Breda Noord. Ik kom uit een gezin met drie kinderen. Ik heb nog een broer en een zus. Tot m'n achttiende woonde ik hier, toen ben ik gaan studeren en uiteindelijk in verschillende steden beland. In 2004 ben ik teruggekomen naar Breda. Ik heb een mooie connectie met deze stad.

cosun-portretten-002-1[website].jpg

Welke mensen hebben jullie nodig bij Cosun?

We zijn een onderneming die wil groeien en dat betekent ook dat we toptalent nodig hebben. Ik zie heel vaak dat als ik met mensen praat, met nieuwe kandidaten bijvoorbeeld, dat ze laaiend enthousiast zijn over de ambitie die we hebben en over de dingen die we doen. Maar we moeten het hen wel eerst vertellen.

Het is voor ons belangrijk om meer zichtbaar te worden, meer te vertellen over wat Cosun doet en is en wil betekenen voor de wereld en de mensen waarmee we samenwerken. Ik zou het mooi vinden als ik hier in Breda loop dat inwoners van Breda zouden weten dat het hoofdkantoor van Cosun, toch een toonaangevend bedrijf in de agrifood sector, in het mooie Breda is gevestigd.

Meer ondernemersverhalen Bekijk meer ondernemersverhalen
michelevanspilbeeck-abinbev-01958[website].jpg
michelevanspilbeeck-abinbev-01958[website].jpg

Michele van Spilbeeck Directeur Horeca AB InBev

"We zullen altijd nauw verbonden blijven met Breda."
We zullen altijd nauw verbonden blijven met Breda.
handpicked-01-s.png
handpicked-profiel-sjoerdoosten.png

Sjoerd van Oosten Mede-eigenaar Handpicked Agencies

"Shopstreaming in de praktijk geeft een kijkje in de toekomst."
Shopstreaming in de praktijk geeft een kijkje in de toekomst.
Wil jij ook jouw verhaal delen?

Heb jij een inspirerend ondernemersverhaal? Wij komen graag langs voor een goed gesprek. 

Contact opnemen
Neem contact op!