"Duurzaam ondernemen kan alleen door samenwerken!"

Gert-Jan Jonker, general manager bij Bluekens EV, is trots op ‘zijn’ bedrijfspoot. Bluekens EV is de duurzaamheidstak van het twee eeuwen oude familiebedrijf Bluekens, bekend als Volvo-dealer en servicebedrijf.

bluekens-profiel.png

Gert-Jan Jonker General Manager Bluekens EV

bluekens-sfeerkopie.png

Gert-Jan Jonker, general manager bij Bluekens EV, is trots op ‘zijn’ bedrijfspoot. Bluekens EV is de duurzaamheidstak van het twee eeuwen oude familiebedrijf Bluekens, bekend als Volvo-dealer en servicebedrijf. “Een bijdrage mogen leveren aan de verduurzaming van de auto-industrie en echt kennispartner mogen zijn op dit gebied is fantastisch!” Gert-Jan heeft ruim twintig jaar ervaring in het verduurzamen van de logistieke sector, specifiek gericht op de transitie naar 100% emissievrije wagenparken. Sinds 2018 is dit zijn missie bij Bluekens EV.

bluekens-16-s.png

Hoe het allemaal begon

“Bluekens is een familiebedrijf met een rijke historie. Al twee eeuwen lang staat hier ondernemerschap, bescheidenheid, klantenservice en innovatie voorop. Altijd gericht op mens en veiligheid. Met als visie: samen werken aan vooruitgang. Het begon allemaal in Chaam in 1824 als klein aannemersbedrijf. Ruim een eeuw later kwam daar de verkoop en reparatie van auto’s, motoren en fietsen bij. Het bedrijf bleef groeien en floreerde. Het werd een stabiele onderneming met een nuchtere kijk op de wereld. Niet willen groeien als het niet kan, een beetje op de kosten letten in mindere periodes en zuinig zijn op je werknemers. Er kwamen vrachtwagens bij en meerdere garages. Service bleef altijd hoog in het vaandel staan; de klant is je boterham. Bedien die goed. Denk met ze mee en denk vooruit.”

bluekens-02-s.png

Een betere toekomst begint bij jezelf

“Innovatie is de toekomst. Het is belangrijk om te blijven inspelen op ontwikkelingen; niet alleen in de markt, maar ook in de wereld. Vanuit die gedachte ontstond steeds meer focus op duurzaamheid. Iets willen bijdragen aan een betere wereld. De auto-industrie kan daar een groot verschil maken. Bluekens Truck en Bus had al de nodige ervaring met het inkopen en onderhouden van elektrische voertuigen, zoals elektrische stadsbussen. Ook gingen ze de DHL-vloot van elektrische StreetScooters beheren. In de loop der jaren kwamen er steeds meer aanvragen binnen om als partner te helpen bij het neerzetten van een elektrische vloot inclusief reparatie en onderhoud. Elektrisch denken werd groot. Een gesprek met de familie Bluekens bracht de oplossing: Bluekens EV ontstond: een volledig zelfstandige business unit realiseren voor klein elektrisch vervoer met de missie 100% emissievrije stadslogistiek. Een heel belangrijke stap:  emissievrij is de toekomst, en hier volledig op kunnen en mogen focussen gaf ruimte voor het kwalitatief ontwikkelen van de juiste aanpak. Bluekens EV is ontstaan vanuit Bluekens BV, maar niet gebonden aan Volvo. We zijn geen autodealer en werken merkonafhankelijk.”

bluekens-14-s.png

Duidelijke aanpak

“We richten ons volledig op het ontzorgen van onze klanten in de transitie naar 100% emissievrij. Dit komt samen in onze 360 graden aanpak. Deze aanpak richt zich op stadslogistiek. Het vervoer in steden blijft toenemen en daarmee de druk op het logistieke netwerk en het milieu. Tegelijk groeit de vraag naar een duurzaam en gezonder leefklimaat. De binnenstad moet daarop inspelen, maar hoe? Wij helpen hierbij door een totaaloplossing te bieden voor een elektrisch wagenpark inclusief service dienst en monitoring. Door onze “flying doctors” is hulp onderweg altijd dichtbij en door het monitoren van je vloot zijn we in staat bedrijven steeds efficiënter te laten werken. Zo ontzorgen we onze klanten en helpen we ze echt vooruit. Nu nog in Nederland, maar de ambities gaan de grenzen over. De ontwikkeling hierin gaat razendsnel; de eerste versie van de volledig elektrische pakketbezorgauto gaat alweer naar het museum!”

bluekens-04-s.png

Het kost tijd

“Het succes van Bluekens EV is niet over één nacht ijs gegaan. Tussen 2005 en 2018 is enorm veel geëxperimenteerd, getest en geïnvesteerd vanuit een intrinsieke duurzame motivatie; we willen bijdragen aan een betere wereld. Dat moet in stapjes. Doorlooptijd is hierin nodig. Daar hebben we enorm veel van geleerd en dat heeft een solide basis gelegd om op verder te bouwen. Als je de focus kan en mag hebben op kennisontwikkeling, wil je die niet alleen inzetten binnen je eigen bedrijfsvoering. We delen graag onze kennis met anderen en zijn dan ook kennispartner voor gemeenten op het gebied van de duurzaamheidsvisie en stadslogistiek.”

bluekens-05-s.png

Kritisch

Gert-Jan is gedreven en ambitieus. Maar ook kritisch-realistisch. Er zijn nog vele uitdagingen op de weg naar duurzaam wegverkeer. “Duurzaam ondernemen kan alleen groeien vanuit samenwerking. Dat begint bij het delen van kennis met elkaar, een visie opstellen en daarnaar handelen. Alleen samen kun je echt veel bereiken. De hele keten moet mee om tot resultaat te komen. De wil is er vaak wel, maar als de wetgeving strengere eisen stelt, moet diezelfde overheid de hele keten de gelegenheid bieden daarnaar te kunnen handelen. Dat gaat nog wel eens mis. Als je wilt dat iedereen elektrisch gaat rijden, moet er ook iets gebeuren aan de beschikbaarheid van laadcapaciteit en infrastructuur. Daar ligt nog een grote uitdaging binnen de overheid, met name op landelijk niveau.”

Tips

“Begin klein. Met kleine stappen kom je er ook. Experimenteren, testen en van daaruit de volgende stap zetten. Waar mogelijk in samenwerking met partners. Samen sta je sterker. Praat daarom ook met andere mensen of bedrijven die al ervaring en kennis hebben opgedaan. En kijk eens naar de duurzaamheidsinitiatieven die vanuit de lokale overheid opgezet zijn. Tot slot wil ik zeggen dat iedereen welkom is om met ons hierover in gesprek te gaan. We helpen je graag verder!”  

Meer ondernemersverhalen Bekijk meer ondernemersverhalen
michelevanspilbeeck-abinbev-01958[website].jpg
michelevanspilbeeck-abinbev-01958[website].jpg

Michele van Spilbeeck Directeur Horeca AB InBev

"We zullen altijd nauw verbonden blijven met Breda."
We zullen altijd nauw verbonden blijven met Breda.
handpicked-01-s.png
handpicked-profiel-sjoerdoosten.png

Sjoerd van Oosten Mede-eigenaar Handpicked Agencies

"Shopstreaming in de praktijk geeft een kijkje in de toekomst."
Shopstreaming in de praktijk geeft een kijkje in de toekomst.
Wil jij ook jouw verhaal delen?

Heb jij een inspirerend ondernemersverhaal? Wij komen graag langs voor een goed gesprek. 

Contact opnemen
Neem contact op!