Hulp bij energiekosten: verlenging van de subsidie energiebesparende maatregelen voor ondernemers

21 feb.

Wil je als ondernemer energie (en kosten) besparen? De subsidie energiebesparende maatregelen voor ondernemers en instellingen is verlengd t/m 31 maart 2024. Hiermee kunnen eigenaren van bedrijven, (culturele) instellingen, verenigingen en organisaties met een pand in de gemeente Breda subsidie (max. € 1.000) terugvragen voor de kosten voor energiebesparende maatregelen. Dit kan ook met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Dus maatregelen die sinds het nieuwe jaar al genomen zijn, kunnen nog worden ingediend.

5428_ledverlichting-energietransitie-bredabusiness.jpg

Subsidie energiebesparende maatregelen

De komende jaren krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken: energietransitie. Dit is de overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas, naar duurzame energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Naast de aanpassing naar andere energiebronnen, is het ook belangrijk om gezamenlijk ons energieverbruik te verminderen. Zo verlagen we de druk op het elektriciteitsnet én kun je zelf bovendien kosten besparen.

Als ondernemer kun je dit bijvoorbeeld doen door het verbeteren van de isolatie, de aanschaf van ledverlichting of de aanleg van zonnepanelen. Om ondernemers hierin te ondersteunen is er de subsidie energiebesparende maatregelen voor ondernemers en instellingen.

Met deze subsidie kun je tot € 1.000 terugvragen op de aanschaf van energiebesparende maatregelen en/of advies. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Ledverlichting
  • Energieverbruiksmanager
  • Slimme stekkers
  • Warmtekussens voor de horeca (50%)
  • Tochtstrips en – borstels
  • Diverse soorten isolatiemateriaal
  • Zonwering
  • Energie- of warmtescan

Bekijk hier de volledige lijst van energiebesparende maatregelen waarvoor de subsidie geldt.

Adviezen voor het verduurzamen

Weet je niet precies waar je moet beginnen met energie besparen of wil je weten met welke middelen je écht impact kunt maken in de betreffende bedrijfsruimte? Ook voor diverse energiescans en -adviezen gericht op verduurzamen van de bedrijfsruimte kun je de subsidie voor energiebesparende maatregelen inzetten.

Wout Zellenrath, Projectleider Energietransitie bij Gemeente Breda: “Kantoren met een oppervlakte van meer dan 100 m2 moeten tegenwoordig minimaal beschikken over energielabel C. Uit onderzoek blijkt dat panden met een slecht energielabel dit jaar 20% minder waard zijn geworden. Zowel voor een huurder (lagere energiekosten) als pandeigenaren zelf is het dus interessant om met energiebesparing aan de slag te gaan. Om ondernemers op weg te helpen, kunnen ze een energiescan laten doen via bijvoorbeeld Klimaatroute (voor de meeste panden mogelijk binnen de € 1.000), Censo of SpotEnergie.”

Aanvragen met terugwerkende kracht

Voor het aanvragen van de subsidie energiebesparende maatregelen is het belangrijk dat de kosten al zijn gemaakt. Je schiet het bedrag dus eerst voor en kunt dit daarna terugvragen. Het is daarbij mogelijk om dit met terugwerkende kracht te doen vanaf 1 januari 2024. Dus wanneer je onlangs kosten hebt gemaakt aan maatregelen om energie te besparen, dan kun je in de lijst van energiebesparende maatregelen terugzoeken of je deze kosten kunt terugvragen. De subsidie geldt t/m 31 maart 2024. In totaal kunnen 500 ondernemers gebruik maken van de subsidie, wacht dus niet te lang! Klik hier om direct naar de subsidie te gaan.

Meer lezen over het thema Energietransitie en wat dit voor jou als ondernemer betekent? Kijk dan op onze themapagina over dit onderwerp en neem bij vragen contact op met onze specialisten.

Meer nieuws Bekijk al het nieuws
groene-pluim-visser-visser-bredabusiness.jpg
Groene Pluim voor Visser & Visser Breda 10 apr.
Groene Pluim voor Visser & Visser Breda
Hulp nodig?

Wij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt over ondernemen in Breda en bieden de hulp die jij nodig hebt.

Contact opnemen
Team BredaBusiness staat voor je klaar!