Kansen bij Thebe: Een innovatieve aanpak voor personeelstekorten in de zorg

19 mrt.

Nergens is het personeelstekort zo groot als in de zorg en dat is niet zonder gevolgen. Medewerkers draaien veel diensten en de werkdruk is hoog, wat de kans op uitval vergroot. Aan de andere kant is het tekort aan zorgpersoneel ook duidelijk merkbaar voor cliënten. Er is minder tijd voor een praatje of emotionele steun. En dat is lastig voor zorgprofessionals die juist ook deze zorg graag willen bieden.

pexels-jsme-mila-18459207.jpg

Personeelstekort aangepakt door Thebe

Zorginstelling Thebe pakt het personeelstekort op een heel eigen manier aan, door de samenwerking met BredaBusiness. Rian van Poppel, adviseur Leren & Ontwikkelen bij Thebe: “Kansen bij Thebe is een oriëntatieproject voor werkzoekenden die graag in de zorg willen werken én voor de werkzoekenden die nog niet zo goed weten wat ze willen. Met dit project richten we ons op de Bredase inwoners die lastiger aan een baan komen. Bijvoorbeeld doordat ze de Nederlandse taal onvoldoende spreken of geen opleiding in de zorg hebben. Deze werkzoekenden lopen een aantal weken mee op verschillende afdelingen, zodat ze kunnen proeven van de werkzaamheden in de zorg. Vervolgens kijken we naar wat iemand nodig heeft om de stap richting betaald werk te maken.”

Kansen voor Hadja

Eén van die werkzoekenden is Hadja, geboren in Gambia en in 2010 naar Nederland verhuisd met haar toenmalige man. De eerste jaren in Nederland is Hadja thuis om voor haar drie kinderen te zorgen. Na de scheiding van haar man vraagt Hadja een bijstandsuitkering aan om voor haar kinderen te kunnen blijven zorgen. Tegelijkertijd wil ze graag aan het werk, maar daar loopt ze tegen een muur van afwijzingen op, door haar gebrek aan opleiding en kennis van de Nederlandse taal. Bij Thebe krijgt Hadja de kans om als vrijwilliger ervaring op te doen in de zorgsector. Deze pakt ze met beide handen aan, maar uitzicht op een betaalde baan is er niet. Hadja: “Ik wilde heel graag op eigen benen staan en niet meer afhankelijk zijn van een uitkering. Als noodoplossing ben ik daarom in een fabriek gaan werken. Het werk was zwaar en viel mij erg tegen, ik miste de zorg. Daarom was ik ontzettend blij dat de gemeente contact met mij opnam voor het project Kansen bij Thebe.”

Begeleiding binnen kansen met Thebe

Belangrijk in dit project is de rol van begeleider, zoals die van Marjorie IJpelaar. In haar rol kijkt ze naar waar iemands mogelijkheden, kansen én wensen liggen. “De werkzoekenden die hier binnenkomen zijn vaak dames die al lang thuis zitten en de Nederlandse taal niet altijd even goed spreken. Doordat deze dames vanuit de gemeente 9 weken mogen meelopen met behoud van uitkering, kunnen we goed kijken wat past en inzetten op de vaardigheden die nog verbeterd moeten worden. Eenmaal hier zie je dat de taal enorm vooruitgaat. Simpelweg doordat ze de hele dag met bewoners en collega’s communiceren.” Daarnaast biedt Kansen bij Thebe hulp bij het leren van de taal met een taalmaatje, dit zijn mondige bewoners met wie de dames hun taalvaardigheid kunnen oefenen aan de hand van spelletjes of artikelen in de krant. Dit zorgt voor meer zelfvertrouwen en maakt de stap naar betaald werk een stuk makkelijker. Marjorie: “Voor ons is inzet en motivatie belangrijker dan papieren. Hadja is hier een heel mooi voorbeeld van.”

Hadja: “Ik werk met veel plezier op twee afdelingen binnen Thebe. Ik breng bewoners koffie, eten, maak een praatje met ze en onderneem leuke activiteiten. Na bijna 10 jaar in de uitkering verdien ik nu mijn eigen geld en daar ben ik echt heel trots op.”

Het project Kansen bij Thebe wordt op dit moment aangeboden op locatie Aeneas in Boeimeer. Rian: “We hebben de ambitie om dit project op meerdere locaties in de regio uit te rollen. En daar ben ik heel blij mee, want het is onaanvaardbaar dat bij zoveel tekorten in de zorg niet gekeken wordt naar de mensen die wel willen, maar (nog) niet kunnen. En niet alleen in de zorg, maar ook andere sectoren wil ik oproepen om op een andere manier te kijken naar de oplossingen voor personeelstekorten.’

Meer nieuws Bekijk al het nieuws
groene-pluim-visser-visser-bredabusiness.jpg
Groene Pluim voor Visser & Visser Breda 10 apr.
Groene Pluim voor Visser & Visser Breda
Hulp nodig?

Wij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt over ondernemen in Breda en bieden de hulp die jij nodig hebt.

Contact opnemen
Team BredaBusiness staat voor je klaar!