Nieuws

Brabantse partijen en internationale spelers realiseren internationale gaminghub

 22/12/2022

Breda kan een wereldspeler op gaminggebied worden. Met die boodschap reisde Olivier Dauba, Vice-President bij het grote gamebedrijf Ubisoft, af naar Breda. Daar tekende hij samen met de Provincie Noord-Brabant, gemeente Breda, Breda University of Applied Sciences (BUas) een intentieovereenkomst om het ecosysteem in Breda en Brabant op het gebied van gaming te versterken. Dit sterkere ecosysteem moet het aantrekkelijker maken voor gamebedrijven om zich in de regio te vestigen.

De videogamesector is de grootste entertainmentsector ter wereld, en er is een grote vraag naar kennis over toegepaste videogametechnologie. Immers, ook in andere sectoren wordt er steeds meer gebruik gemaakt van technologieën als Virtual & Augmented Reality, simulaties en digital twins. BUas heeft een van de beste videogamingopleidingen ter wereld en dus een hoop talent dat op deze technologie afstudeert, zowel voor recreatieve games als voor serious gaming.

Een belangrijk onderdeel van het ecosysteem wordt de Video Game Accelerator 2.0 op de BUas campus: een gebouw met ‘state-of-the art’ productiefaciliteiten. In labs werken studenten aan hun eigen games om deze vervolgens te vermarkten tot gaming startups. Onderzoekers kunnen er werken aan toegepast onderzoek voor de verdere ontwikkeling van videogametechnologie. Daarnaast zijn er demonstratiefaciliteiten en wordt de Accelerator een ontmoetingsplaats voor lokale, regionale en internationale bedrijven die uit de gamingindustrie komen of gebruik willen maken van de kennis en kunde uit deze sector.

Naast het fysieke Accelerator gebouw willen de samenwerkende partijen ook een internationaal ecosysteem opbouwen op het gebied van gaming. Dat betekent dat ze aan de slag gaan om internationale studio’s en strategische partijen aan te trekken en dat studenten en ander talent na hun studie gestimuleerd wordt om verder te werken aan hun eigen games en startups. De Stichting Breda Game City gaat samen met partners aan de slag om ook een cultuur van video gaming in de regio te bevorderen met events, marketing en kennisuitwisseling. Daarnaast moet een fysieke hub de industrie toegankelijker maken voor publiek, met workshops en evenementen met maatschappelijke relevantie.

Martijn van Gruijthuijsen, Gedeputeerde Economie, Financiën, Kennis- en Talentontwikkeling van de Provincie Noord-Brabant stelt: “Verstopt in Brabant bevindt zich een van de beste gameopleidingen ter wereld. De gamingsector is de grootste entertainmentsector ter wereld, groter dan films en muziek bij elkaar. Daarnaast kunnen technologieën als Virtual en Augmented Reality een belangrijke rol spelen in andere sectoren zoals de zorg, maakindustrie, logistiek en onderwijs. Als Brabant kunnen we de kans niet laten schieten om deze parel uit te bouwen met plek voor wereldspelers op het gebied van gaming en startups van studenten.”

Jorrit Snijder, voorzitter van het college van bestuur bij Breda University of Applied Sciences: “Onze gameopleiding is recent door GAMEducation (www.gameschools.com) uitgeroepen tot derde beste van de wereld, voor diverse gerenommeerde instituten. We zijn blij dat we via dit initiatief de kwaliteit en impact van onze opleiding verder kunnen versterken”.

Carla Kranenborg-van Eerd, Wethouder Economie, Arbeidsmarkt, Mobiliteit en Financiën van de Gemeente Breda onderschrijft dit: “Ons doel is te werken aan slimme technologieën voor maatschappelijke uitdagingen als onderdeel van de versterking van de positie van Breda als

Meer nieuws

fd gazellen 2021

Breda Business feliciteert de Bredase FD Gazellen 2021

17 nov 3 min.
eau de breda scentronix boaz frederik cut

Bredase startup Scentronix ontwikkelt unieke huisgeur van Breda en zet Breda geurend (internationaal) op de kaart

11 okt 8 min.
erwin

Column Erwin van der Sande - “Prettig weekend” krijgt weer betekenis"

12 dec 3 min.

Hulp nodig?

Team BredaBusiness staat voor je klaar!

Wij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt over ondernemen in Breda en bieden de hulp die jij nodig hebt.

bredabusinesslogocta