Goede duurzaamheidsstrategie is nodig voor het aantrekken van jong talent

11 mrt.

Van 11 t/m 16 maart is het de Week van de Circulaire Economie. We moeten naar een 100% circulaire economie. Dat staat in ons coalitieakkoord, maar hoe doen we dat? Iris Vermeulen is accountmanager bedrijven bij BredaBusiness, Team Economie en Innovatie (Gemeente Breda). Ze vertelt hoe zij binnen haar rol het bedrijfsleven ondersteunt richting een circulaire economie.

cirkelsluiter-interview-circulaire-economie.jpg

Op de foto's: Iris op bedrijfsbezoek bij Ester van Loon (Euromate). Dit interview is ontwikkeld voor de Cirkelsluiter. Cirkelsluiters zijn de circulaire pioniers van Breda. Ze zijn vanuit de gemeente betrokken bij allerlei circulaire initiatieven in Breda. Cirkelsluiters zijn niet alleen pioniers, maar ook de aanjagers van verandering. 

Het bedrijfsleven en circulariteit... Vertel!?

In het bedrijfsleven groeit de aandacht voor duurzaamheid. Het past bij deze tijd, met uitdagingen zoals stijgende energiekosten en congestie (file) op het netwerk. Nieuwe (jonge) ondernemers staan anders in het leven en een goede duurzaamheidsstrategie is steeds vaker een voorwaarde om jong talent aan te trekken. 

Toch blijft circulariteit in de praktijk vaak nog een lastig begrip. Veel ondernemers weten niet goed wat het inhoudt en waarom het belangrijk is om van een lineaire economie naar een meer circulaire economie te gaan. Bij het starten van een nieuw bedrijf, of het op de markt brengen van een nieuw product kun je makkelijker rekening houden met de duurzaamheid van een product. 

Voor bestaande bedrijven met bestaande producten is het vaak nog een “ver van hun bed show”.  

Daarom is het belangrijk om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. ‘Zo kunnen we bedrijven begeleiden en voorbereiden op wat komen gaat en leren zij hoe ze hiermee aan de slag kunnen in hun eigen bedrijf.’ Zegt Iris.  

Wat is jouw rol hierin?

‘Als accountmanager bezoek ik bedrijven, spreek ik ondernemers en luister ik naar de uitdagingen waarmee ze te maken hebben. Duurzaamheid en circulariteit zijn onderwerpen die hierbij regelmatig ter sprake komen. Ik ben een verbinder en verwijs bedrijven bijvoorbeeld door naar Stichting Breda Circulair of andere initiatieven om inspiratie op te doen en om ondersteuning te krijgen bij circulaire vraagstukken.’  

Ook kunnen bedrijven aan elkaar gekoppeld worden. ‘We willen een netwerk bouwen van bedrijven die voorop lopen in deze transitie en ze koppelen aan bedrijven die nog niet zover zijn.’ Op deze manier kunnen bedrijven elkaar vooruit helpen.  

circulaire-economie-cirkelsluiter-interview.jpg

De KVK business challenge Breda

Een goed voorbeeld van hoe bedrijven aan elkaar gekoppeld kunnen worden is de KVK business challenge. Iedere organisatie heeft innovatie uitdagingen. Uitdagingen waarvoor je de kennis, denk- en doekracht van andere slimme ondernemers goed kunt gebruiken. De Kamer van Koophandel (KVK) heeft hiervoor de KVK Business Challenge: een innovatieplatform waarbij ze bedrijven met uitdagingen koppelen aan bedrijven die de oplossing hebben. Doel is om innovatie te versnellen en samenwerking tussen grote en kleine bedrijven uit diverse sectoren mogelijk te maken, zowel uit Nederland als over de grens.  

Begin 2023 is de eerste Business Challenge editie in Breda geweest. Bredase bedrijven met een uitdaging op het gebied van circulariteit zijn via het innovatie-platform in contact gebracht met innovatieve start-ups, scale-ups, zelfstandige ondernemers en mkb-ondernemingen uit Breda, Nederland, Europa en de rest van de wereld. Een bijzondere kans voor de verduurzaming, innovatiekracht en internationalisering van Bredase bedrijven! 

Onder andere Perfetti Van Melle, Satelliet, VDL Steelweld, Bouwbedrijf Van Wijnen, Euromate en Boerschappen en Princess hebben toen een challenge ingediend. 

‘Ik heb toen meegeholpen aan het verzamelen van business cases van Bredase bedrijven. Gericht op duurzaamheid en circulariteit. Erg leuk, want een bedrijf wordt gestimuleerd om op een andere manier naar de bedrijfsprocessen te kijken en het bedrijf heeft direct baat bij een innovatieve oplossing!’ vertelt Iris enthousiast.  

'Het was ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast bedrijven reageerden. We hebben 8 challenges verzameld en de KVK heeft deze challenges op hun internationale platform geplaatst. Leveranciers konden reageren en er zijn interessante matches uit voortgekomen. Het leuke hiervan is dat we duurzame plannen die al lang op de plank lagen er vanaf hebben gehaald!’ zegt Iris.   

De drijfveer van Iris...

‘Ik wil een praktische schakel zijn tussen gemeente en bedrijven, tussen beleid en uitvoering. Een ‘vertaler’ zijn van overheid naar praktijk, om zo een steentje bij te dragen aan maatschappelijke opgaven. Daar word ik blij van!’ 

Circulaire wens van Iris...

Mijn droom is dat alle apparaten, van telefoon tot strijkbout zo ontworpen worden dat ze altijd gerepareerd kunnen worden. En dat de btw op reparatiekosten wordt afgeschaft. 

Wat doe jij in je persoonlijke leven aan duurzaamheid/circulariteit?

Verschillende kleine dingetjes die bij mijn leven passen. Zo koop ik kleding waar ik lang plezier van heb. Wat ik niet meer pas, of niet meer leuk vind, breng ik naar een 2e handswinkel, of geef ik aan vriendinnen. Wat overblijft gaat naar een goed doel. Er blijft altijd heel weinig over voor de textielbak. Ook proberen mijn vriend en ik zo min mogelijk nieuwe apparaten te kopen. Wat nog te repareren valt, repareren we zelf (soms met behulp van een 3D-printer), of laten we het repareren.'

Meer nieuws Bekijk al het nieuws
Hulp nodig?

Wij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt over ondernemen in Breda en bieden de hulp die jij nodig hebt.

Contact opnemen
Team BredaBusiness staat voor je klaar!