Veelgestelde vragen

Waar heb je een vraag over?

Heb je een vraag over het starten van een onderneming, geldzaken, vergunningen of een ander belangrijk onderwerp? We hebben de belangrijkste vragen op een rij gezet voor je.

Vergunningen

Ik wil (ver)bouwen of slopen. Hoe regel ik een omgevingsvergunning?

Wil je bouwen of verbouwen? Slopen? Een boom kappen of iets anders veranderen aan je omgeving? In veel gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig. Een omgevingsvergunning vraag je aan in het Omgevingsloket van de Rijksoverheid. Bekijk de website van de gemeente voor meer informatie.

Ik wil alcohol verkopen of schenken. Hoe regel ik een drank- en horecavergunning?

Een ondernemer die alcohol wil verkopen of schenken, heeft een drank- en horecavergunning nodig. Deze vraag je aan bij de gemeente. Je krijgt de vergunning als je aan een aantal eisen voldoet.
Bekijk de website van de gemeente voor meer informatie.

Heb ik een exploitatievergunning horeca nodig?

Voor horeca die geen alcohol schenkt, heb je in bepaalde straten in Breda een exploitatievergunning nodig. Je vraagt deze aan bij de gemeente. Bijvoorbeeld voor een broodjeszaak, lunchcafé, snackbar, ijssalon, shoarma/kebabzaak, smartshop, headshop, bel- of internetshop.

Bekijk de website van de gemeente voor meer informatie.

Ik wil langer dan 15 minuten vanuit een kraam of wagen in de openbare ruimte goederen verkopen of informatie geven. Hoe regel ik een standplaatsvergunning?

Wil je langer dan 15 minuten vanuit een kraam of wagen in de openbare ruimte goederen verkopen of informatie geven? Dan heb je een standplaatsvergunning nodig. Bekijk de website van de gemeente voor meer informatie.

Hoe kom ik aan een marktplaatsvergunning?

Gemeente Breda maakt de organisatie van de weekmarkten zelfstandig. Dit betekent dat niet de gemeente, maar een zelfstandige organisatie de markten regelt. Tot die tijd kun je geen nieuwe marktplaatsvergunning aanvragen voor de weekmarkten. Zodra meer bekend is over de nieuwe organisatie, staat de informatie op deze webpagina.

Bekijk de website van de gemeente voor alle informatie.

Ik wil een evenement organiseren. Heb ik een evenementenvergunning nodig?

Wil je een evenement organiseren in de Breda? Bijvoorbeeld een braderie, optocht, sportevenement, muziekfeest of straatbarbecue? Meld het evenement dan aan voor de reserveringskalender evenementen. Zo reserveer je datum en plaats. Bij aanmelding voor 1 oktober van het jaar voorafgaand aan het evenement betaal je geen precariobelasting.

Bekijk de website van de gemeente voor meer informatie.

Ik wil flyers of promotieartikelen uitdelen op straat. Mag dat?

Je mag op straat flyeren of promotieartikelen uitdelen, zoals kleine blikjes drinken en kleine verpakkingen snoep. Bekijk de website van de gemeente meer informatie.

Mag ik goederen op straat of huis aan huis te koop aanbieden (venten)?

Je mag onder voorwaarden goederen op straat of huis aan huis te koop aanbieden, venten. Bekijk de website van de gemeente voor meer informatie.

Hulp nodig?

Team BredaBusiness staat voor je klaar!

Wij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt over ondernemen in Breda en bieden de hulp die jij nodig hebt.

bredabusinesslogocta