Ondernemersverhalen

"We gebruiken een gewas van moeder natuur en daar gaan we goed mee om."

Lisette Jacobs is director HR, Communications & Sustainability bij aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer. Lisette vertelt: “Om het simpel te zeggen, wij maken aardappelproducten, zoals friet en aardappelvlokken als ingrediënt voor de voedingsmiddelenindustrie.” Het hoofdkantoor bevindt zich sinds januari 2021 jaar in Breda aan de Topaasstraat. Het bedrijf bestaat al 25 jaar en er zijn vier fabrieken verspreid over Nederland. Er zijn verder nog fabrieken in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Rusland (joint-venture).

Lisette Jacobs Director HR, Communications & Sustainability, Lamb Weston/Meijer

Kan je iets meer ...

Kan je iets meer vertellen over het bedrijf Lamb Weston/Meijer?

Ons bedrijf heeft ongeveer 1800 medewerkers verspreid over twintig landen. Omdat wij vier fabrieken hebben in Nederland, wonen en werken de meeste mensen in Nederland. Er zijn veel verschillende taken te vervullen binnen onze organisatie. Bij ons werken mensen in de fabriek maar we hebben natuurlijk ook de commerciële kant.

Deze collega’s wonen verspreid over Europa en het Midden-Oosten. Ze werken veelal vanuit huis en reizen veel. Ook zijn er collega’s die het onderliggende proces ondersteunen zoals financiën, IT, planning en klantenservice. Daarnaast is er nog een groep die gefocust is op innovatie en het op de markt brengen van nieuwe producten. Zij hebben een functie op de locatie in Kruiningen of het hoofdkantoor in Breda.

Het is voor ons belangrijk om diversiteit te creëren in onze teams en een goede mix van Nederlandse en internationale werknemers te hebben. Breda helpt ons hierbij door de centrale ligging, goede infrastructuur richting vliegvelden en een prettige omgeving te creëren voor internationale mensen en hun families. Er is hier een internationale school, wat ervoor zorgt dat als families uit het buitenland hier komen wonen, de kinderen hun opleiding voort kunnen zetten. Ook is er een expatcentrum geopend, om meer ondersteuning te bieden bij de integratie van families in de regio en in de stad.

Met welke waarden werken jullie binnen Lamb Weston/Meijer? Wat is echt belangrijk binnen de organisatie?

Als je naar onze waarden kijkt draait het vooral om samenwerking in de hele keten: we moeten communiceren binnen ons bedrijf maar we zetten ook hoog in op de relatie met onze klanten, telers en leveranciers. We kijken dus goed naar hoe we win-win situaties kunnen creëren. We kijken met een duurzame blik naar de wereld om ons heen en onze eigen organisatie. En dus zoeken we steeds naar een balans tussen People, Planet en Profit. We gebruiken een gewas van moeder natuur en daar gaan we goed mee om. We maken onze beloftes waar, door open-minded te zijn maar ook door continu te leren en te verbeteren. Dit doen we met integriteit want dat is de enige manier om vertrouwen op te bouwen voor en met al onze stakeholders.

Hoe komt het dat jullie in Breda gevestigd zijn?

De centrale ligging is een van de belangrijkste redenen en daarmee een grotere toegang tot de arbeidsmarkt voor bepaalde functies. Breda heeft een goede connectie met de grotere steden maar ook internationaal. Wij hadden al vier jaar een commercieel kantoor in Breda en daardoor al een goede verbinding met de gemeente. In het vinden van een nieuwe locatie zijn wij geweldig goed ondersteund. Breda voelt goed. 
 
Ik vind het ook belangrijk om verbonden te blijven met je toekomstige werknemers. Het feit dat Breda sterke scholen zoals Avans en BUas heeft, is een plus. Deze trekken jong talent aan van binnen en buiten Breda en het is dan mede aan ons als bedrijven om ervoor te zorgen dat ze ook hier blijven. Het feit dat we talent binnen houden is erg belangrijk. We worden ouder, moeten langer doorwerken, we hebben deze mensen nodig. Dus zorg ervoor dat je hierin blijft investeren. Dat is zeker ook waar we bij Lamb Weston/Meijer aandacht voor houden.

Jij hebt op vele plekken op de wereld gewoond. Hoe ervaar jij de stad Breda?

Wat ik persoonlijk fijn vind aan Breda, ik woon hier zelf ook, is dat de voordelen van een grote stad er zijn maar ook elementen van een dorp. Iedere wijk heeft zijn eigen karakteristieken. Breda voelt niet overweldigend, heeft leuke lokale winkels en goede sportfaciliteiten. Het is makkelijk en veilig om je in deze stad te verplaatsen wat een groot vrijheidsgevoel met zich meebrengt. Ik denk dat dat ook aantrekkelijke factoren zijn voor mensen die uit het buitenland zich hier komen vestigen. 
 
In het zuiden van Nederland wonen over het algemeen mensen die van gezelligheid en vermaak houden; het bourgondische leven. De mensen in deze stad zijn open en sociaal. Dat is hoe ik het zelf ervaar. Het feit dat Breda mensen uit andere delen van Nederland en het buitenland omarmt maakt het makkelijker om connectie te maken. Dit is de ervaring die ik zelf had toen ik hier ongeveer zeven jaar geleden heen verhuisde. We hebben in veel landen gewoond dus ik weet hoe lastig het kan zijn om je plek te vinden.

"Vangnet voor game-ontwikkelaar ligt klaar "

Tim Baijens CEO en mede-oprichter, Stitch Heads

"De eerste keer dat je in een onderzeeër stapt, verandert je leven."

Roy Heijdra Marketingmanager, U-Boat Worx

Wil jij ook jouw verhaal delen?

Neem contact op!

Heb jij een inspirerend ondernemersverhaal? Wij komen graag langs voor een goed gesprek. 

bredabusinesslogocta.png