Ondernemersverhalen

"For the planet – for you"

Wat ga je doen als je als Amerikaanse uit Seattle met je gezin naar Nederland verhuist? Met een achtergrond in grafisch ontwerpen en een baan als event planner voor corporate bedrijven lagen de banen voor Luara Kamma-Moore voor het oprapen. Leuk werk, maar ze zag deze verhuizing als kans om na te denken over waar ze nou echt blij van wordt.

Luara Kamma-Moore eigenaar, Elemental Eco

Zero waste winkel

Wat kun je doen als je vanuit intrinsieke waarden je best wilt doen om zo goed mogelijk te leven, met respect voor de wereld om je heen, met een passie voor gezond leven, door gebruik te maken van lokale producten, contact te hebben met de natuur, en zo min mogelijk afval te produceren, kortom; als je duurzaam wilt leven en dit wilt overbrengen op anderen…? Een zaadje was geplant: Het werd een zero waste winkel. Een winkel met lokale, duurzame producten en zonder wegwerpverpakkingen. Luara vond een plek op het STEK-terrein aan de Veilingkade. Hier startte ze haar Elemental Eco shop. Een winkel “for the planet, for you”. Hier vul je je eigen weckpot met granen, pasta of meel. Hier koop je sieraden of zeep van natuurlijke producten, gemaakt door lokale ondernemers. Hier vind je informatie en inspiratie over duurzaam leven. Want wat goed is voor de planeet, is ook goed voor jou.

Begin bij mindset

“Duurzaamheid is een schaal met veel niveaus. Iedereen zit wel ergens op die schaal, bewust of onbewust. Ik wil met mijn winkel mensen helpen bewust te worden van hun plek op de schaal en hen verder helpen. Ik merk dat als mensen in aanraking komen met duurzaam leven dat hen dat altijd inspireert. Het ontbreekt alleen soms aan de kennis en vaardigheden om er zelf iets mee te doen. Mensen worden enthousiast van zelfgemaakte gerechten zoals humus of een zwarte bonen burger. Maar hoe maak je dat? Daar kan ik bij helpen. Ik bied niet alleen producten aan, maar ook kennis. Ik geef workshops en kan je informeren over mogelijkheden om zelf duurzamer te leven. Ik geef hiermee het inzicht dat je zelf iets kunt betekenen. Dat doet iets met je mindset. En dat is het begin. Van daaruit ontstaat de wil om minder afhankelijk te worden van de commercie en het gebruik van verpakte of chemisch bereide producten die vaak van ver komen. Het is gewoon dichtbij en je kunt het zelf. Zo groei je vanzelf op die duurzaamheidsschaal. Door het aanbieden van workshops probeer ik die olievlek te creëren; de sociale beweging te organiseren.” Als een soort influencer? “Dat zou mooi zijn!”

Uitbreiden

“Het STEK-terrein is een hele mooie broedplaats van creatieve ondernemers die veelal duurzaam ondernemen. Echter komt er vooral publiek op af dat al volgens deze waarden leeft en het bewust opzoekt. De vaste klanten zijn heel blij en komen van ver(soms zelfs met de trein) om hier producten in te slaan. Dat wil ik meer mensen bieden. De drempel is te hoog om zomaar hier naartoe te komen. Ik krijg die kans nu door het huren van een groter pand in de Bosschstraat, in het centrum van Breda. Dat is geweldig! Deze plek biedt me de kans naar de mensen toe te gaan en geeft me de ruimte om meer te etaleren en aan te bieden. Op deze plek kan ik bijvoorbeeld ook catering verzorgen en versbereide gerechten verkopen. Ik hoop dat hier ook mensen binnenkomen die niet zo gericht op zoek zijn, maar vanuit interesse en nieuwsgierigheid een kijkje komen nemen en zich laten inspireren.”

Verbinden

“Met mijn winkel ben ik een verbinder tussen allerlei bedrijven. Maar ik wil meer. Mijn ambitie is om een duurzaamheidshub neer te zetten, in het centrum van de stad. Waar alles bij elkaar komt; het boerenlandleven, duurzaamheidscoaches, alles. Waar boeren, die zelf geen tijd of geld hebben om een eigen winkel op te zetten, toch hun producten lokaal kunnen aanbieden. Om zo duurzaamheid normaal te maken en onderdeel te laten zijn van het leven. Niet apart, op een eigen markt, nee gewoon in het normale straatbeeld. Stop het niet weg, licht het liever uit; Kijk: dit kan ook, en zo doe je dat! Hier is wel subsidie voor nodig, en samenwerking. We moeten het samen doen.”

Tip van Luara

“Wil je ook duurzaam doen? Bedenk wat voor jou werkt; waar zou jij willen beginnen? En doe dat. Zoek iets wat bij jou past, hoe klein ook. Je zult zien dat het motiveert om steeds een stapje verder te zetten. Het werkt namelijk. Duurzaam leven brengt niet alleen de wereld om je heen, maar ook vooral jezelf iets. Je wordt er blijer, gezonder en trots van. En dat is de beste motivatie om door te gaan.” Voor de gemeente heeft Luara ook nog een tip: “Stop meer effort in communicatie. Stimuleer mensen en bedrijven om anders te denken. Breng ze samen. Voer campagne; met concrete tips voor de consument; hoe doe je dit en waar vind je informatie, kennis, producten. Creëer bewustwording. En verspreid die olievlek. Doe het voor de planeet en voor jezelf.”

"Shopstreaming in de praktijk geeft een kijkje in de toekomst"

Sjoerd van Oosten Mede-eigenaar, Handpicked Agencies

"Duurzaam ondernemen: je kunt er elke dag mee beginnen"

Toon Mampaey commercieel directeur, Be By Bèta

Wil jij ook jouw verhaal delen?

Neem contact op!

Heb jij een inspirerend ondernemersverhaal? Wij komen graag langs voor een goed gesprek. 

bredabusinesslogocta