Nieuw PVO-portaal gaat veiligheidsvragen ondernemers beantwoorden

16 feb.

Wat moeten ondernemers weten en doen om zichzelf te beschermen tegen criminaliteit en ondermijning? Om die vraag te helpen beantwoorden lanceert het Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland deze week haar veiligheidsportaal. Nu het fundament staat, nodigt het PVO ondernemers en brancheverenigingen uit om daar samen op te bouwen.

platform-veilig-ondernemen.jpg

Het PVO: waar de veiligheidsbelangen van ondernemers samenkomen

Het Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland (PVO) is een publiek-private samenwerking tussen ondernemers(verenigingen), kennispartners en de overheid. Door de expertise en inzichten van diverse partijen samen te brengen, hoopt het PVO criminelen voor te blijven. PVO-manager Adryo Toorians legt uit: “Ondernemers, kennispartners en de overheid vullen elkaar prachtig aan in deze samenwerking. Ondernemers hebben de praktische ervaring, die weten hoe het er in de praktijk aan toegaat en wat maatregelen betekenen voor hun bedrijf. Kennisinstellingen als het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de Taskforce-RIEC en Avans Hogescholen hebben waardevolle kennis in huis die ondernemers moet bereiken. De overheid is uiteindelijk verantwoordelijk voor wetgeving en handhaving. Als we criminelen een stap voor willen blijven, moeten we zorgen dat die partijen elkaar weten te vinden, van elkaars werk op de hoogte zijn en actief samenwerken. Dat is een van onze taken als Platform Veilig Ondernemen.”

De fundering ligt er, nu samen bouwen

Het PVO-portaal wordt in de komende maanden hét informatieportaal op het gebied van veiligheid en ondermijning, maar dat kan niet zonder de inbreng van ondernemers. Redacteur Nick van Tiggelen legt uit: “Vanuit onze eigen expertise weten we welke onderwerpen er spelen, maar dat mag geen excuus zijn om zaken van achter het bureau in te vullen. De kracht van het PVO Brabant-Zeeland zit juist in de samenwerking met ondernemers. Daarom gaan we in de komende maanden in gesprek met tientallen branche- en ondernemersverenigingen. Zo zorgen we dat ondernemers echt geholpen zijn met wat we publiceren.” Dat er met die input echt iets wordt gedaan durft de redacteur ook te garanderen: “We publiceren meerdere artikelen per week en hebben de kennis in huis om onderwerpen inhoudelijk te duiden. Zodra we zien dat een vraagstuk leeft bij ondernemers, komen we zo snel mogelijk met een artikel vol antwoorden en handige links.”

Meer dan nieuws en feitjes

Naast nieuwsberichten en een agenda met relevante bijeenkomsten biedt het portaal ook een verzamelplaats voor voorlichtingsmateriaal en hulpmiddelen. Toorians: “Er wordt al een hoop gedaan om ondernemers weerbaar te maken tegen de gevaren van criminaliteit en ondermijning. Overheidsinstellingen, het onderwijs en brancheverenigingen pakken dit onderwerp steeds beter op. We zien dat er hard wordt gewerkt aan voorlichtingsmateriaal en hulpmiddelen. Naast daar met onze eigen content aan bij te dragen, willen we ook vooral zorgen dat al die instrumenten landen bij de ondernemer. Tot slot gaan we ook de best practices van ondernemers delen. Als jij een veiligheidsvraagstuk binnen jouw bedrijf op een slimme manier oplost, willen we dat je collega-ondernemers daarvan kunnen leren.”

Ondernemers aan boord

VNO-NCW Brabant Zeeland - de grootste ondernemersvereniging onder de rivieren - is al sinds de start betrokken bij het PVO Brabant-Zeeland. Directeur Ellen Kroese merkt dat het thema veiligheid bij haar achterban steeds hoger op de agenda komt te staan. Ze legt uit: “Ondernemers voelen sterk de verantwoordelijkheid om hun bedrijf en hun personeel zoveel mogelijk te beschermen tegen criminaliteit. Bovenop de grote uitdagingen waar ondernemers in dit kader al mee te maken hadden, maken ze zich ook steeds meer zorgen over de toenemende cybercrime. Geen enkele ondernemer wil dat criminelen de kans krijgen om hun bedrijf te misbruiken. Het begrip ondermijning is echt een containerbegrip aan het worden, maar voor ondernemers betekent het heel concreet dat je onbedoeld een schakel wordt in een criminele keten. Of je nou een transportbedrijf bent of een financiële dienstverlener, dat risico is aanwezig. We moeten er alles aan doen om dat risico zo klein mogelijk te maken.”

Bestuurders maken zich sterk

Ook vanuit de politiek is er veel draagvlak voor het PVO Brabant-Zeeland. Het platform kwam mede tot stand door financiering van het ministerie van Justitie & Veiligheid en de provincie Noord-Brabant. De Brabantse gedeputeerde Stijn Smeulders noemde het platform eerder al “een mooie stap naar een veiliger en weerbaarder Brabant”. Ook de binding met Zeeland is sterk: de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann is op bestuurlijk niveau de kartrekker van het PVO Brabant-Zeeland. De Tilburgse burgemeester Theo Weterings toonde zijn betrokkenheid tijdens een PVO-bijeenkomst op bedrijventerrein Vossenberg. Daar ging hij op het podium in gesprek met lokale ondernemers.

Volg PVO Brabant-Zeeland!

Wil je op de hoogte blijven van hun activiteiten, volg het PVO Brabant-Zeeland op LinkedIn. Voor input, feedback of vragen met betrekking tot de content op dit portaal kun je contact opnemen met de redactie. Voor overige vragen of verzoeken tot samenwerking kun je contact opnemen met de PVO-manager.

Meer nieuws Bekijk al het nieuws
groene-pluim-visser-visser-bredabusiness.jpg
Groene Pluim voor Visser & Visser Breda 10 apr.
Groene Pluim voor Visser & Visser Breda
Hulp nodig?

Wij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt over ondernemen in Breda en bieden de hulp die jij nodig hebt.

Contact opnemen
Team BredaBusiness staat voor je klaar!