Ondernemers en bewoners stimuleren elkaar om Breda verder te vergroenen

22 sep.

Breda, 22 september 2023 – ‘In 2030 is Breda een stad in het park’. Geïnspireerd door deze stip op de horizon organiseerden Breda Marketing en Ondernemersfonds Breda op 21 september bij Breda Botanique het evenement Go Green Breda voor meer dan 200 ondernemers en bewoners over hoe je zelf kunt bijdragen aan het verder vergroenen en verduurzamen van de stad.

exploregreen-lr-1.jpg

Joyce Wijnen van Breda Marketing licht toe: “Breda barst van de initiatieven op dit gebied. Van opruimacties door vrijwilligers tot vergroening van woonwijken en bedrijventerreinen. Zo’n 30 procent van de gemeente is al letterlijk groen. Maar verduurzamen gaat ook over minder of anders consumeren en een gezonde levensstijl. Waar dit mooi samenkomt is de nieuwe route Explore Green Breda. Deze loopt langs de groene hotspots in de binnenstad naar Oranje-Zuid. Onderweg maken 14 ondernemers bezoekers bewust van hun eigen footprint en hoe ze zelf met verduurzaming aan de gang kunnen gaan. Samen bouwen we aan de stad van morgen.”

exploregreen-lr-2.jpg

Groen en duurzaam

Op een Do-It-Yourself Market in Breda Botanique, dé botanische kas van Breda, inspireerden de ondernemers van de Groene Route de bezoekers over duurzaamheid, bewust leven, gezond eten en letterlijk groen.

Tijdens diverse lezingen kregen bedrijven en ondernemers nieuwe perspectieven en ontmoetten zij gelijkgestemden. Tv-presentator Lodewijk Hoekstra gaf praktische tips over hoe je je bedrijventerreinen kunt vergroenen. Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland en klimaatburgemeester van Breda, deelde inzichten over hoe je je gedrag kunt veranderen om actief bij te dragen aan een beter klimaat. Ondernemersfonds Breda ontvouwde samen met Breda Marketing de stadsambitie en de bijbehorende vergroeningsplannen.

René de Vos, voorzitter Stichting Ondernemersfonds Breda: “Groen en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s voor de stad. Van het letterlijk vergroenen van de straten tot aan de ‘open/gesloten’-bordjes voor energiebesparing die je in heel de binnenstad op winkeldeuren ziet hangen. We richten het vizier op de lange termijn. Want ook voor toekomstige generaties moet de binnenstad leefbaar en aantrekkelijk blijven.”

Gemeente stimuleert eigen initiatief

De gemeente Breda stimuleert ondernemers en bewoners om de handen uit de mouwen te steken. Hiervoor zijn diverse subsidies beschikbaar. Wethouder Carla Kranenborg: “Verduurzamen is misschien wel de grootste uitdaging in de komende decennia. Voor het verduurzamen van bedrijven hebben we daarom steeds meer ondersteuningsmogelijkheden en subsidies. Bijvoorbeeld voor water en groen, aanleggen van een groen dak of groene gevel, vervangen van tegels door planten, en natuurlijk energiebesparing. Ook ondersteunen we ondernemers om hun businessmodel te verduurzamen en slimmer om te gaan met reststromen en afval. Uiteindelijk gaat het erom dat Bredenaars hun stad ook voor de toekomst blijven koesteren en hier prettig wonen, werken en recreëren.”

Fotocredits: Ruben Klink

Meer nieuws Bekijk al het nieuws
Hulp nodig?

Wij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt over ondernemen in Breda en bieden de hulp die jij nodig hebt.

Contact opnemen
Team BredaBusiness staat voor je klaar!