Nieuws

Hulp gevraagd van innovatieve mkb-ondernemers bij Circular Business Challenges

 13/02/2023

Hoe gebruik je nog minder verpakkingsmateriaal bij de verkoop van snoepjes? En wat is een goed alternatief voor de 30.000 plastic tiewraps die de gemeente Breda jaarlijks gebruikt om ‘weesfietsen’ te labelen? Dat zijn twee van de acht challenges waarmee de hulp wordt ingeroepen van innovatieve ondernemers. Alle acht challenges zijn vandaag gepresenteerd tijdens de Circular Economy Summit 2023 in aanwezigheid van Carla Kranenborg – van Eerd, wethouder economie. De Rabobank, Stichting Breda Circulair, Gemeente Breda en ACT NOW organiseren dit evenement gezamenlijk. REWIN West-Brabant en Breda Circulair zijn betrokken bij de opvolging van de challenges.

De Circular Business Challenge Breda is een speciale editie op het KVK Business Challenge platform. Deze open innovatie website brengt vraagstukken van grote organisaties en de innovatiekracht van het mkb samen. Inmiddels brachten al ruim 230 grote bedrijven een challenge in. Zo’n 10.000 mkb’ers uit binnen- en buitenland namen deel om oplossingen aan te dragen.

Carla Kranenborg – van Eerd: ‘We zien dat verduurzaming, digitalisering en technologie organisaties voor grote uitdagingen stelt. Tegelijkertijd zie ik dat er in Breda ongelofelijk veel creativiteit en innovatiekracht is, vooral in het mkb. Met deze challenges doet Breda waar het goed in is: we brengen actuele vragen en innovatieve oplossingen samen om Breda een beetje mooier te maken. Ieder vanuit de eigen rol, kennis en verantwoordelijkheid. Ik ben heel nieuwsgierig wat dit oplevert!’   

Duurzaam ‘out-of-the-box-alternatief’

Zeven Bredase bedrijven en de gemeente zelf nodigen innovatieve mkb-ondernemers uit om samen met hen het hoofd te bieden aan diverse circulaire vraagstukken. Zo is Boerschappen op zoek naar een manier om hun voedselboxen die recht van het land komen, gekoeld en zonder wegwerpmateriaal te bezorgen. Satelliet Meubelen zoekt een Europese fabrikant voor het produceren van circulaire stoelen en Princess wil van afgedankte koffers keer op keer nieuwe producten maken. VDL Steelweld onderzoekt de mogelijkheden van het terugwinnen van warmte na hittebehandeling van aluminium. Van Wijnen Bouw zoekt een toepassing voor 1.500 afgeschreven bouwhelmen. En Euromate zoekt een manier om beter inzicht te krijgen in luchtstromen in bedrijfspanden.

Week van de circulaire economie

De challenges zijn gepresenteerd in de landelijke Week van de Circulaire Economie. Alle challenges zijn te vinden via https://www.kvk.nl/businesschallenge/challenges

Meer nieuws

zakelijkbredaadvertentiedeltafiber

Samen met de gemeente Breda, BredaBusiness en Platform BV Breda voor glasvezel

24 sep 4 min.
lcb smart industry community of planners banner

Logistics Community Brabant Inspiratiesessies

17 aug 7 min.
platform veilig ondernemen

Nieuw PVO-portaal gaat veiligheidsvragen ondernemers beantwoorden

16 feb 2 min.

Hulp nodig?

Team BredaBusiness staat voor je klaar!

Wij helpen je graag verder met alle vragen die je hebt over ondernemen in Breda en bieden de hulp die jij nodig hebt.

bredabusinesslogocta